Indiase volkswoede zwelt aan na brutale verkrachting

24/12/12 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:19

Duizenden Indiërs, onder wie veel studenten, kwamen op straat na de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in een bus in New Delhi.

Indiase volkswoede zwelt aan na brutale verkrachting

© Epa

Afgelopen zaterdag en zondag kwamen duizenden Indiërs de straat op. De sfeer was grimmig. Voertuigen werden vernield en betogers gooiden met stenen. Minstens 68 demonstranten en 78 politieagenten raakten gewond in het tumult, toen de politie de betogers met traangas probeerde te verdrijven van een beveiligde zone, in de buurt van overheidsgebouwen en het presidentieel paleis. Een agent zou in kritieke toestand verkeren.

De bijzonder brutale verkrachting ruim een week geleden heeft India geschokt. Zes mannen zouden de 23-jarige studente geneeskunde hebben verkracht en haar en haar vriend met ijzeren staven zwaar verwond hebben. Vitale organen van de vrouw raakten beschadigd. De mannen zijn ondertussen gearresteerd.

De toestand van het slachtoffer is nog steeds kritiek. Via hoge doses antibiotica en zeer strikte hygiënemaatregelen proberen de dokters infecties te voorkomen.

Premier roept op tot kalmte
De Indiase premier Manmohan Singh heeft opgeroepen tot kalmte. "Kwaadheid na deze misdaad is gerechtvaardigd, maar geweld dient tot niets", aldus Singh. "Ik roep alle burgers op om de vrede en kalmte te bewaren", klonk het. Hij beloofde nog snel gepaste maatregelen te treffen na de gebeurtenissen.

Zelden leidde een zaak in India tot zoveel ophef. Betogers en politici eisen hogere straffen voor verkrachters. De roep om de doodstraf in te voeren klinkt steeds luider. De minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat de regering wil nagaan of de doodstraf in uitzonderlijke gevallen niet mogelijk moet zijn.

Volgens het Nationale Bureau voor Misdaadregistratie neemt het aantal verkrachtingen in New Delhi toe. De stad registreerde vorig jaar 572 gevallen, meer dan andere grote steden in India. In 1973 werd nog 44 procent van de verkrachters veroordeeld, in 2010 was dat minder dan 26 procent. (Belga/IPS/TE)

Onze partners