Indiase schoolboeken staan vol fouten: 'Japan gooide atoombom op VS'

26/02/14 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

In een deelstaat in het westen van India leren kinderen op school dat Japan een atoombom gooide op de Verenigde Staten.

Indiase schoolboeken staan vol fouten: 'Japan gooide atoombom op VS'

© Reuters

Uit onderzoek blijkt dat de schoolboeken in staatsscholen in de Indiase deelstaat Gujarat, die door 50.000 studenten worden gebruikt, honderden feitelijke, spellings- en grammaticale fouten bevatten, zo schrijft The Independent.

Zo leren de kinderen er onder andere dat de Indiase politicus Mahatma Gandhi op 30 oktober 1948 werd vermoord, terwijl de onafhankelijkheidsstrijder eigenlijk op 30 januari 1948 stierf. Aangaande de klimaatverandering worden toekomstige generaties ook al niet veel wijzer: 'door het kappen van bomen is de hoeveelheid van het giftige gas CO3 gestegen'. Voor alle duidelijkheid: koolstoftrioxide komt in de natuur niet voor.

Vertaalfouten

De lokale autoriteiten hebben een onderzoek bevolen naar de tekstboeken, al zijn ze voorlopig niet uit de klas genomen. Volgens de autoriteiten is dat niet nodig omdat het gaat om vertaalfouten. De verbeteringen zullen op het internet geplaatst worden.

'We hebben een commissie van twee leden opgezet om de fouten te onderzoeken en onmiddellijk te verbeteren', aldus de Onderwijsminister van de staat Bhupendrasinh Chudasama in een mededeling. (TE)

Lees meer over:

Onze partners