'Indiase leger heeft duizenden verdwijningen op zijn geweten'

03/03/14 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

In de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir blijven duizenden mensen vermist, na de jarenlange bloedige strijd tussen het leger en islamitische rebellen. Volgens mensenrechtenorganisaties weigert India de rol van het leger te onderzoeken.

'Indiase leger heeft duizenden verdwijningen op zijn geweten'

Leger India © Reuters

In Jammu en Kasjmir, Indiase deelstaten aan de grens met Pakistan, voerden leger en islamitische rebellen jarenlang een bloedige strijd. Meer dan achtduizend mensen raakten vermist, zegt de Vereniging van Ouders van Vermiste Personen (APDP) in Srinagar.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen het Indiase leger. Maar dat wijst elke verantwoordelijkheid af. In januari nog werden vijf officieren vrijgesproken voor de dood van vijf burgers in maart 2000. De vijf waren opgepakt door onbekende gewapende mannen. Kort nadien verklaarde het leger dat het in Pathribal vijf rebellen had gedood van Lashker-e-Toiba, de groep die strijdt voor een islamitisch Kasjmir.

Volgens getuigen had het leger de vijf gedode "rebellen" verbrand om ze onherkenbaar te maken. Na massaal protest werd de lichamen opgegraven voor identificatie. Het Central Bureau of Investigation (CBI) concludeerde dat de lichamen die van vijf vermiste burgers waren.

Krijgsraad

Het CBI stelde vijf legerofficieren in beschuldiging. Het leger ging daartegen in en kreeg in 2012 van het Hooggerechtshof de toestemming om de officieren zelf te berechten. In januari sprak de krijgsraad de vijf vrij.

"Hoe kan het leger ontkennen wat het CBI duidelijk heeft aangetoond?" reageerde Omar Abdullah, minister-president van Kasjmir.

Mensenrechtengroepen vrezen dat een gelijkaardige zaak die de krijgsraad behandelt, voor feiten in Machchil, in het noorden van Kasjmir, hetzelfde lot beschoren is.

Symbolische waarde

De Coalition of Civil Society (CCS) in Srinagar vroeg onderzoeken op van verschillende zaken van 1990 tot 2011, via de wet op het Recht of Informatie (RTI). Uit de documenten blijkt op overweldigende wijze dat men de mensenrechtenschendingen van het leger niet wil onderzoeken, zegt de organisatie. "Een analyse van de informatie die via de RTI is vrijgegeven, geeft aan dat die onderzoeken alleen maar symbolische waarde hadden."

Kasjmir was decennialang het middelpunt van een bloedig conflict tussen India en Pakistan, bijna sinds het moment dat beide landen onafhankelijk werden van Groot-Brittannië in 1947. Het conflict verhevigde in 1989. Rebellen kwamen in opstand, de Indiase regering stuurde een grote legermacht. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners