Indiase diplomate verlaat VS na aanklacht

10/01/14 om 09:34 - Bijgewerkt op 13/01/14 om 09:00

De Indiase diplomate Devyani Khobragade heeft de VS verlaten, nadat de autoriteiten haar hadden aangeklaagd wegens visumfraude.

Indiase diplomate verlaat VS na aanklacht

Devyani Khobragade © Reuters

De controversiële Indiase diplomate Devyani Khobragade heeft de Verenigde Staten verlaten. Dat meldt de Britse omroep BBC. Ondanks commotie in India werd ze eerder in de VS aangeklaagd wegens visumfraude en het afleggen van valse verklaringen.

De Verenigde Staten eisten het vertrek van de 39-jarige Khobragade, toen India weigerde om haar diplomatieke onschendbaarheid op te heffen. Vorige maand werd de plaatsvervangende consul-generaal gearresteerd, omdat ze valse gegevens zou hebben opgegeven bij de visumaanvraag voor haar Indiase huishoudster. Bovendien zou ze haar minder hebben betaald dan het wettelijke minimumloon.

Rellen in India

India eiste excuses van de Verenigde Staten voor de manier waarop de New Yorkse politie haar had behandeld bij de arrestatie. De kwestie leidde ook tot rellen in India, waarbij de demonstraten opriepen tot een boycot van Amerikaanse producten. De diplomate zelf heeft altijd haar onschuld volgehouden.

Diplomatieke onschendbaarheid

Khobragade genoot eigenlijk geen diplomatieke onschendbaarheid. Nadat ze officieel lid werd van de Indiase VN-delegatie, verleende haar vaderland haar die alsnog. Washington vroeg de Indiase autoriteiten vervolgens om die onschendbaarheid weer op te heffen, maar daar weigerde het land op in te gaan. Om een groter incident te voorkomen, hebben de VS de diplomate nu per vliegtuig naar India laten vertrekken. (YD)

Onze partners