India: Protest tegen peperduur beeld van 182 meter dat meer kost dan veiligheid vrouwen (video)

10/07/14 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:12

De Indiaase regering wil 24,2 miljoen euro spenderen aan een megalomane beeld van 182 meter hoog. Veel Indiërs willen dat geld liever gespendeerd zien aan de veiligheid van vrouwen - waar de regering 'slechts' 18 miljoen euro voor uittrekt.

India: Protest tegen peperduur beeld van 182 meter dat meer kost dan veiligheid vrouwen (video)

Het enorme standbeeld dat de Indiaase regering wil bouwen, moet twee keer zo groot als het Vrijheidsbeeld worden. © YouTube

Vele Indiërs zijn boos omdat de regering in Delhi in haar begroting een potje van twee miljard roepie (24,2 miljoen euro) opzijzet om het grootste standbeeld ter wereld te bouwen. Zij vinden dat dat geld beter besteed wordt aan bestrijding van de armoede in het land. Een derde van de Indiërs, 400 miljoen mensen, leeft onder de armoedegrens.

De begroting werd bekendgemaakt door minister van Financiën Arun Jaitley. Hij kondigde aan dat de nieuwe - hindoenationalistische - regering bijna 25 miljoen euro gaat steken in een niet echt levensgroot beeld van 182 meter hoog van de Indiase onafhankelijkheidsleider Sardar Vallabhbhai Patel. Het beeld wordt opgetrokken uit brons en ijzer.

Meer budget voor beeld dan voor meisjesonderwijs en veiligheid voor vrouwen

Commentatoren vonden het ook niet kunnen dat het beeld meer geld opslorpt dan het budget voor de veiligheid van vrouwen (18 miljoen euro) in een door groepsverkrachtingen geteisterd land of voor meisjesonderwijs (12 miljoen).

Twee maal zo hoog als Vrijheidbeeld

Het geplande standbeeld, de Statue of Unity, is tweemaal zo groot als het vermaarde Statue of Liberty in New York. Patels kolossale evenbeeld zal verrijzen op een eilandje in de Narmada-rivier in Patels deelstaat van afkomst Gujarat.

Patel, in het Hindi bekend als "Lohpurush" (IJzeren Man), was één van de stichters van het onafhankelijke India en was de allereerste Indiase minister van Binnenlandse Zaken, in het kabinet van Jawaharlal "Pandit" Nehru.

Het Patel-project is een stokpaardje van nieuwbakken premier Narendra Modi. Die was, voor zijn nationale verkiezingsoverwinning in mei, premier van Gujarat.(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners