Incident met Russisch gevechtsvliegtuig maakt Amerikanen nerveus

17/04/16 om 12:13 - Bijgewerkt om 13:13

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt op korte tijd verscheidene incidenten met Russische gevechtsvliegtuigen vast. De Amerikanen waarschuwen voor oplopende spanningen tussen de twee grootmachten.

Incident met Russisch gevechtsvliegtuig maakt Amerikanen nerveus

© reuters

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft een Amerikaans militair verkenningsvliegtuig op een 'onveilige en onprofessionele manier onderschept'. Dat gebeurde donderdag tijdens een routinevlucht in het internationale luchtruim boven de Baltische Zee, meldt het Pentagon zaterdag.

"Het Amerikaanse vliegtuig vloog in het internationale luchtruim en bevond zich op geen enkel moment in Russisch gebied", bevestigt Pentagon-woordvoerster Laura Seal, die eraan toevoegt dat het incident donderdag plaatsvond.

Rusland ontkent

Het incident is deze week niet het enige tussen het Amerikaanse en het Russische leger. Woensdag vlogen volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie enkele Russische gevechtsvliegtuigen laag over een Amerikaanse oorlogsbodem in de Oostzee. Maandag en dinsdag vlogen de toestellen op geringe hoogte boven de USS Donald Cook.

Rusland ontkende dat het ging om een gevaarlijke actie. "Deze gevaarlijke en onprofessionele onderscheppingen kunnen de betrokken bemanning potentieel ernstig verwonden", verduidelijkt woordvoerster Seal. "Bovendien kunnen de onverantwoorde acties van een enkele piloot ook een onnodige escalatie van de spanningen tussen onze landen veroorzaken".(Belga/BO)

Onze partners