In South Dakota mogen leraars gewapend voor de klas

09/03/13 om 01:57 - Bijgewerkt om 01:57

In de Amerikaanse staat South Dakota mogen leraars voortaan voor de klas staan met een vuurwapen. De gouverneur ondertekende een nieuwe wet die dat toelaat.

In South Dakota mogen leraars gewapend voor de klas

© Reuters

De wet is een reactie op de schietpartij eind vorig jaar in de Sandy Hook-school in Newtown (Connecticut), waar twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen. De oppositie zegt dat het een overhaaste reactie is die de scholen niet veiliger zal maken, meldt The New York Times.

Volgens Dennis Daugaard, de Republikeinse gouverneur van South Dakota, is de nieuwe wet echter nodig omdat veel scholen in de dunbevolkte, uitgestrekt staat zich ver van politiekantoren af bevinden.

Wachtposten

De scholen in South Dakota mogen nu 'wachtposten' aanduiden die toelating krijgen om gewapend voor de klas te staan. Die moeten vuurwapentraining volgen vergelijkbaar met die van de politie. "Dat levert dezelfde graad van bescherming dan wanneer er een politieman op het terrein is", zei gouverneur Daugaard aan de New York Times.

Scholen zijn niet verplicht om gewapend personeel te hebben. Daugaard zei dat hij niet verwacht dat er veel gebruik zullen maken van de wet.

Andere staten

Na de schietpartij in Newtown brandde in de VS een maatschappelijk debat los over vuurwapens. Vooral ter rechterzijde gingen er stemmen op om gewapende wachtposten neer te zetten bij scholen. In een reeks andere staten liggen er vergelijkbare wetten ter tafel.

South Dakota is de eerste staat die leerkrachten expliciet toestemming geeft om hun baan uit te oefenen met een vuurwapen bij zich.

Onze partners