"In Rwanda hangt een staatsgreep in de lucht"

03/08/10 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Volgende maandag 9 augustus vinden de presidentsverkiezingen in Rwanda in een klimaat van angst en terreur plaats.

"In Rwanda hangt een staatsgreep in de lucht"

© Belga

President Paul Kagame (RPF) zal naar alle verwachtingen met een monsterscore winnen, want de oppositie is de voorbije maanden zo goed als uitgeschakeld. "Maar er hangt een fin-de-régimesfeer. Een paleisrevolutie in de clan van Kagame is een grotere dreiging dan de politieke oppositie", zegt de gerenommeerde Rwanda-specialist Filip Reyntjens deze week in Knack.

Op 19 juni overleefde de naar Zuid-Afrika gevluchte generaal Kayumba, de voormalige stafchef, nog een aanslag. Drie andere generaals zijn gearresteerd in Rwanda zelf. Volgens Reyntjens hangt er een staatsgreep in de lucht. "Ik acht het risico op een staatsgreep reëel, en dat kan nog voor de verkiezingen gebeuren. Er wordt volop gecomplotteerd, zeggen mijn bronnen mij. De paranoia was al groot, maar nu weet Kagame helemaal niet meer wie hij nog kan vertrouwen."

Ook oppositieleidster Victoire Ingabire (FDU), die na haar aanhouding in Kigali een vorm van huisarrest heeft gekregen, zegt in Knack dat er een interne machtsstrijd bezig is: "De regeringspartij RPF kampt nu met een scheuring, en dat probleem zullen ze met deze nepverkiezingen niet oplossen. Ik doe een oproep om deze electorale maskerade te boycotten." Vorige week was er weer een brutale politie-inval in haar huis, waarbij twee lokale FDU-leiders hardhandig werden opgepakt.

Na 16 jaar ballingschap in Nederland, sinds de genocide in 1994, is de perfect Nederlandstalige Victoire Ingabire een half jaar geleden naar Rwanda teruggekeerd. "Ik vrees voor mijn eigen veiligheid, maar ik kan mijn leven niet door vrees laten bepalen', zegt ze. 'Ik moet mijn angst overwinnen om door te gaan met mijn strijd."

Professor Filip Reyntjens ergert zich aan de stilte van Buitenlandse Zaken in Brussel, ondanks de lange reeks politieke moorden en willekeurige arrestaties. "Een hooggeplaatste verantwoordelijke van het State Department zegt mij wel dat de Amerikanen zich erg ongerust maken en ervan uitgaan dat het regime achter de moorden zit", zegt Reyntjens. "Rwanda is een vulkaan, met voorlopig nog een deksel op. Maar vroeg of laat springt dat eraf."

(CDS)

Lees meer over:

Onze partners