'In oktober in Griekenland opgepakte mannen moesten deelnemen aan aanslagen in Parijs'

26/04/16 om 14:20 - Bijgewerkt om 15:09

Op het Griekse eiland Leros zijn begin oktober een Algerijn en een Pakistaan opgepakt die volgens de verklaringen van een van hen van Syrië naar Parijs moesten gaan om er een 'missie te vervullen' voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De twee verdachten reisden naar Europa tussen de vluchtelingen, in het gezelschap van twee terroristen die zich in Saint-Denis op 13 november opbliezen.

'In oktober in Griekenland opgepakte mannen moesten deelnemen aan aanslagen in Parijs'

Adel Haddadi en Muhamad Usman © Belga Image

Dat berichten verschillende kranten op basis van informatie van The Washington Post.

Vier mannen

'Ze hebben me gezegd dat ik naar Frankrijk moest gaan om daar een missie te vervullen en dat ik daar instructies zou krijgen', zo vertelde de 29-jarige Algerijn Adel Haddadi op 12 februari aan de Oostenrijkse politie, weet de Franse krant Le Monde.

Samen met de 22-jarige Pakistaan Muhamad Usman werden gerekruteerd in Syrië door een zekere Abu Ahmad om Parijs aan te vallen, samen met twee Iraakse broers die zich nabij het Stade de France lieten ontploffen.

De vier mannen verlieten Syrië eind september en gingen via Turkije naar Griekenland. De twee Iraakse broers konden hun tocht vanuit Leros voortzetten, maar Haddadi en Usman werden opgepakt nadat hun vals paspoort aan het licht was gekomen.

Vluchtelingenkamp

Zij verlieten de gevangenis op 28 oktober en kwamen in Oostenrijk aan op 14 november, de dag na de aanslagen. Daar vroegen ze ook asiel aan.

De valse Syrische paspoorten die bij de lichamen van de twee Irakezen waren aangetroffen, en de bevestiging dat ze op 3 oktober in Leros waren aangekomen, alarmeerden de speurders. Op 10 december werden Haddadi en Usman opgepakt in een vluchtelingenkamp in Salzburg.

Internet

Hun laatste zoekopdracht op het internet had te maken met treinbiljetten naar Parijs. De twee mannen hadden geld gekregen van Abu Ahmad toen ze in de cel zaten.

Het telefoonnummer van die laatste is aangetroffen bij het lijk van een kamikaze aan het Stade de France en bij een naaste van Abdelhamid Abaaoud, tijdens een operatie in Athene na de ontmanteling van de cel van Verviers.

Islamitische Staat

Volgens The Washington Post sloten beide mannen zich in 2014 aan bij IS, Le Monde schrijft dat Haddadi op 15 februari 2015 vanuit Algerije naar Istanboel vloog om vervolgens naar Syrië te reizen. Daar kregen ze een uitgebreide training met automatische wapens.

Toch was geen van beiden een volstrekt onbekende. Haddadi stond geseind bij de Algerijnse inlichtingendiensten, aldus de Amerikaanse krant, terwijl Usman verdacht werd van banden met de Pakistaanse terreurgroepering Lashkar-e-Taiba, die ook achter de aanslagen van 2008 in Mumbai zat. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners