'In Nederland was prins Friso opgegeven'

03/08/12 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

De Nederlandse ethicus Heleen Dupuis denkt dat als prins Friso in een Nederlands ziekenhuis terecht was gekomen, zijn behandeling zou zijn gestopt. Depuis zit voor de VVD in de Eerste Kamer.

'In Nederland was prins Friso opgegeven'

© AFP

In Nederland zou prins Friso niet zo lang zijn behandeld. Dat heeft Heleen Dupuis gezegd in NTR-radioprogramma Dichtbij Nederland. Volgens de ethicus is er vrijwel geen kans dat de prins ooit weer normaal zal leven en zou een behandeling in Nederland daarom waarschijnlijk niet zijn doorgezet.

'In Nederland stellen we ons steeds de vraag: hoe werkzaam is een middel, hoeveel resultaat heeft de behandeling en staat dit in verhouding tot de kosten? Daar zijn we heel goed in,' zegt de VVD'er.

Coma In februari raakte Friso tijdens het skiën in Lech bedolven onder een lawine. Hij ligt nog steeds in coma.

Volgens zijn Oostenrijkse artsen heeft de prins ernstige hersenschade. Zij noemden zijn gezondheidssituatie het ergst mogelijke scenario. De behandelend artsen vroegen zich hardop af of de prins wel zo lang gereanimeerd had moeten worden als hij is.
Sinds 1 maart wordt de prins behandeld in een ziekenhuis in Londen. Daar woonde hij voor het ongeluk ook met zijn echtgenote prinses Mabel en hun twee dochters.

Medicijnen Dupuis deed haar uitspraken in een discussie over het vergoeden van dure medicatie tegen zeldzame ziekten. Het College voor Zorgverzekeraars adviseerde eerder deze medicijnen niet meer te vergoeden.

Dupuis staat daar achter. Volgens haar ontwrichten de hoge zorgkosten anders de Nederlandse samenleving. Ook wijst ze erop dat Nederland het meest uitgebreide zorgpakket ter wereld heeft.

Marlou Visser / Elsevier

Lees meer over:

Onze partners