In beeld: Wereld rouwt om verlies Nelson Mandela

06/12/13 om 10:16 - Bijgewerkt om 11:13

Overal ter wereld wordt erg emotioneel gereageerd op het overlijden van Nelson Mandela. 'Hij was een man die meer gedaan heeft dan wat we van een persoon kunnen verwachten', stelde de Amerikaanse president Barack Obama.

Wereldwijd is het verlies om Nelson Mandela, of Madiba zoals hij liefkozend werd genoemd, erg groot. In de loop van de nacht zijn overal in Zuid-Afrika mensen op straat gekomen. Voor het huis van Mandela in Johannesburg werd een geïmproviseerde wake georganiseerd.

De officiële rouwperiode start waarschijnlijk maandag met een speciale dienst in het stadion in Soweto, een buitenwijk van Johannesburg. Op zaterdag 14 december vindt de staatsbegrafenis plaats.

Het stoffelijk overschot van Mandela zal drie dagen opgebaard liggen in Pretoria, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering. De staatsbegrafenis zelf heeft plaats in Qunu, het geboortedorp van Mandela in de zuidelijke provincie Oost-Kaap. Het was Mandela's uitdrukkelijke wens bij zijn familie te worden begraven. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners