In beeld: Passagiers vastgelopen schip Antarctica vieren Nieuwjaar aan boord

31/12/13 om 14:57 - Bijgewerkt om 16:48

De 74 mensen die al een week vastzitten op een Russisch schip in Antarctica, zullen daar ook Nieuwjaar moeten vieren.

De bemanning en opvarenden van een in de Zuidelijke IJszee geblokkeerd geraakt Russisch schip maken zich op om Nieuwjaar aan boord te vieren. Het weer is te slecht voor een evacuatie per helikopter.

De MV Akademik Sjokalski zit al een week vast in dichte ijslagen die drie ter plaatse gestuurde ijsbrekers niet uit elkaar kunnen hebben halen. Het was de bedoeling 54 passagiers per helikopter te ontzetten, maar het weer laat dit niet toe.

Scheepsarts Andrew Peacock zegt dat de passagiers "gefrustreerd" zijn, maar dat ze "erin hebben berust te wachten". Om het moreel op te krikken staat in de bar een oudejaarsfeestje op stapel. "We brengen de tijd voor met lezen, ons voor te bereiden op een eventuele evacuatie met een helikopter, wetenschappelijk onderzoek te blijven doen, films te bekijken of een liedje voor Oudejaar te schrijven", zei de dokter aan het Franse persbureau AFP.

Het onderzoeksschip heeft nog voor twee weken vers voedsel en een voorraad gedehydrateerd voedsel voor nog eens twee weken. De drank blijft echter verminderen tot juist genoeg om de jaarwisseling te vieren, aldus de arts.

Lees meer over:

Onze partners