In beeld: landing in Normandië, toen en nu

06/06/14 om 06:37 - Bijgewerkt om 06:37

Terwijl we de 70e verjaardag herdenken van de landing van de geallieerde troepen in Normandië, staan foto's van de toeristische stranden zoals ze nu zijn in schril contrast met de beelden die werden genomen op het moment van de invasie.

In de vroege ochtend van 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de kusten van Normandië. De landing betekende het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De armada van de geallieerden bestond uit 3.100 landingsvaartuigen en ongeveer 150.000 soldaten, die de steun kregen van 1.200 oorlogsschepen en 7.500 vliegtuigen.

In het bewuste kustgebied waren ongeveer 50.000 Duitse infanteristen en slechts enkele vliegtuigen aanwezig, die de "Atlantikwall" moesten verdedigen. Die 'verdedigingsmuur' strekte zich uit van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Een echte muur was het niet, maar eerder een aaneenschakeling van verstevigde bolwerken, bunkers, strandbarricaden, geschutstellingen en mijnen. Rond Calais, waar Adolf Hitler dacht dat de geallieerden zouden landen, was het grootste deel van zijn westelijke troepenmacht gelegerd. Het Nauw van Calais leek immers een voor de hand liggende keuze voor een dergelijke operatie, gezien de kleine afstand tot Groot-Brittannië.

Het landingsgebied bestond uit vijf kuststroken, met de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. Tegen de avond van D-Day telden de geallieerden verliezen van ongeveer 12.000 soldaten, onder wie 4.400 doden. Het aantal Duitse gewonden, vermisten en gesneuvelden werd op 4.000 tot 9.000 manschappen geschat.

Nog steeds zijn overblijfselen van die duistere periode uit de wereldgeschiedenis zichtbaar in het landschap van Normandië.

Lees meer over:

Onze partners