In beeld: in de ruïnes van het bevrijde Kobani

02/02/15 om 21:30 - Bijgewerkt om 21:30

Ondersteund door luchtaanvallen van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie, hebben Koerdische troepen Islamitische Staat (IS) uit het Syrische Kobani verdreven. De terreurorganisatie bezette het gebied bij de Turkse grens sinds september 2014. Zo goed als de volledige stad werd tot puin herleid.

Voor het conflict telde Kobani zo'n 70.000 inwoners, schrijft Le Monde. Nu melden reporters die de ruïnes van de stad mochten bezoeken, dat de bewoners zich in de westelijke wijken hebben geconcentreerd: op een oppervlakte die slechts iets meer dan een tiende van de stad beslaat.

De rest van Kobani werd onder andere door meer dan 700 bombardementen van de internationale coalitie - goed voor bijna drie vierden van de bombardementen tegen IS in Syrië - tot puin herleid. Met de hulp van de Koerdische Beschermingseenheden van het Volk (YPG), peshmerga uit het Iraakse Koerdistan en rebellen van het Vrije Syrische Leger werden de islamistische militanten officieel vanaf dinsdag 27 januari uit de stad verdreven.

'Een overwinning voor de mensheid, een zege tegen de barbaarsheid en brutaliteit van Da'ash (de Arabische benaming van IS)', klonk het bij de YPG volgens Le Monde. De laatste jihadisten hebben de wijk Mektele in het zuidoosten van Kobani verlaten. (WB)

Lees meer over:

Onze partners