In beeld: honderdduizenden Fransen brengen hulde aan slachtoffers

10/01/15 om 15:07 - Bijgewerkt om 18:18

In totaal zijn zaterdag ongeveer 700.000 mensen meegestapt in een mars ter nagedachtenis van de 17 slachtoffers van de aanslagen die Frankrijk teisterden de afgelopen dagen. Dat maakt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekend. In heel Frankrijk vonden er optochten plaats. Zo namen in Pau, in het zuidwesten, minstens 30.000 mensen deel aan een stille mars ter herdenking van de slachtoffers. In het centraal gelegen Orléans toonden ruim 22.000 mensen hun medeleven met de slachtoffers en hun afgrijzen voor terrorisme. In de zuidoostelijke stad Nice kwamen minstens 23.000 mensen samen op de befaamde Promenade des Anglais. Vertegenwoordigers van alle religieuze overtuigingen legden er een rouwkrans neer.

Dé grote nationale mars vindt zondag plaats in Parijs en omgeving. Premier Manuel Valls riep alle Fransen op om deel te nemen en 'de kracht en waardigheid van het Franse volk te tonen' en 'haar liefde voor vrijheid en tolerantie uit te schreeuwen'. Er worden één miljoen mensen verwacht. Aan de mars nemen ook president Francois Hollande en talrijke regeringsleiders deel. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu bevestigde zaterdag zijn aanwezigheid.

Op een crisisoverleg bij Hollande besloot de regering zaterdag om de veiligheidsmaatregelen in en rondom de Franse hoofdstad nog verder op te schroeven. Het hoogste terreuralarm blijft nog weken van kracht. De generale staf van het Franse leger deelde zaterdag mee dat zo'n 500 bijkomende militairen ontplooid worden in Parijs. Zondag zullen in totaal 1.350 soldaten de politie helpen bij de beveiliging van de Parijse regio. (Belga/AFP)

Onze partners