In beeld: geëmotioneerde overlevenden keren terug naar Auschwitz

27/01/15 om 11:16 - Bijgewerkt om 14:33

Zo'n 300 Auschwitz-overlevenden verzamelen in het naziconcentratiekamp voor de 70e verjaardag van de bevrijding. Voor de meesten onder hen is het wellicht de laatste keer dat ze een dergelijke grootschalige herdenking zullen meemaken.

In Auschwitz wordt de bevrijding van het voormalige nazivernietigingskamp herdacht, dag op dag 70 jaar geleden. De Poolse president Komorowski en overlevenden van Auschwitz legden kransen bij de dodenmuur, waar indertijd executies werden voltrokken. Voorts was er net buiten het kamp een herdenking met overlevenden.

Op de officiële plechtigheden worden heel wat hoogwaardigheidsbekleders verwacht uit zowat vijftig landen. Ook 300 overlevenden van de Holocaust zullen erbij zijn. Opvallende afwezige is Vladimir Poetin. Volgens waarnemers kreeg de Russische president geen uitnodiging van Polen en heeft dat alles te maken met de situatie in het oosten van Oekraïne.

Namens België zullen premier Charles Michel, koning Filip en koningin Mathilde, en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aanwezig zijn.

De verschillende concentratiekampen van Auschwitz (Auschwitz-Stammlager, Auschwitz-Birkenau en Auschwitz-Monowitz) werden op 27 januari 1945 bevrijd door de Sovjettroepen. Het was het dodelijkste concentratiekamp van nazi-Duitsland. Naar schatting 1,1 miljoen Joden, zigeuners, homoseksuelen of politieke opposanten zijn er omgekomen door vergassing, ziekte of uitputting. Jaarlijks trekt het complex anderhalf miljoen bezoekers.

Lees meer over:

Onze partners