In beeld: Filipijnse stad Tacloban van de kaart geveegd door tyfoon Haiyan

09/11/13 om 13:56 - Bijgewerkt om 14:51

De doortocht van tyfoon Haiyan heeft een enorme ravage aangericht in Tacloban, een havenstad in het centrum van de Filipijnen. 'Er is wellicht 80 procent van de stad verwoest', zo zegt Bernd Schell van het Rode Kruis Duitsland vanuit Manilla. Er zijn wellicht meer dan 1.000 doden in Tacloban alleen.

Ook medewerkers van de VN signaleren dat de schade in de stad enorm is. 'De laatste keer dat ik iets van deze schaal heb gezien, was na afloop van de tsunami in de Indische Oceaan' in 2004, zegt Sebastian Rhodes Stampa. Hij staat aan het hoofd van een VN-team dat naar Tacloban is afgezakt om de schade op te meten en humanitaire hulp voor te bereiden.

'Dit is verwoesting op enorm grote schaal', zegt hij nog. 'Auto's liggen her en der verspreid en de straten zijn bezaaid met puin.' Ook de wegen in de stad zijn onbegaanbaar geworden. De slachtoffers kunnen daardoor enkel nog per helikopter worden bereikt.

Over de precieze omvang van de ramp bestaat nog geen duidelijkheid. Maar volgens schattingen van het Rode Kruis loopt het dodental op tot meer dan 1.000 in Tacloban alleen al.

Vietnam

De tyfoon Haiyan zet momenteel koers richting Vietnam. Het noodweer zal vermoedelijk zondagochtend aan land gaan.

Het leger heeft duizenden boten en reddingsvoertuigen klaargezet. In verschillende wijken van de stad Da Nang worden zaterdagnamiddag (plaatselijke tijd) in totaal 20.000 gezinnen geëvacueerd. Eerder hadden ook al meer dan 200.000 mensen de provincie Quang Ngai moeten verlaten. In de provincies Quang Nam en Binh Dinh blijven verder alle scholen dicht.

Lees meer over:

Onze partners