Immigratieplan van Trump stuit op protest van beide partijen

De Amerikaanse president Donald Trump © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump stelt een immigratieplan voor waarbij 1,8 miljoen mensen zonder papieren binnen het jaar genaturaliseerd zouden worden. In ruil daarvoor vraagt hij onder meer 25 miljard dollar voor een grensmuur met Mexico. Het voorstel stuit op protest bij zowel Democraten als Republikeinen.

Trump wil ook het stopzetten van gezinsherenigingen, strengere maatregelen tegen illegale immigratie en een einde aan de zogenaamde Greencard-loterij, waarbij personen uit verschillende landen de kans krijgen op een arbeids- en verblijfsvergunning in de VS.

De krant New York Times bericht dat het Witte Huis het plan als ‘genereus’ voorstelt, maar ook als ’te nemen of te laten’.

Kritiek

Democraten en immigratieactivisten wezen het voorstel zo goed als volledig af. Het plan komt er in wezen op neer dat de grenzen dichtgaan en dat we ons ontdoen van alle immigranten, luidt de kritiek.

Ook bij Trumps eigen partij klinken heftige reacties. De rechtsconservatieve website Breitbart News noemde Trump al ‘Amnesty Don’, die ‘illegale vreemdelingen het staatsburgerschap’ geeft. De woorden ‘Amnesty Don’ namen op rechtse blogs en andere media al snel een hoge vlucht.

Dreamers

Het cijfer van 1,8 miljoen immigranten die voor naturalisatie in aanmerking zouden komen, omvat de zogenaamde ‘Dreamers’, ongeveer 690.000 personen die als kind van immigranten die illegaal naar de VS uitweken, al jaren in het land zijn. Voor hun ouders is er geen oplossing, berichten Amerikaanse media.

In de herfst van 2017 had Trump hun beschermingsprogramma onder vorig president Barack Obama, dat de naam DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) droeg, stopgezet. Het Congres heeft tot maart tijd voor een oplossing, anders dreigt hun uitwijzing.

Officieel

Het Witte Huis wil zijn plan maandag officieel voorstellen. Het raamwerk zou zo opgesteld zijn dat Trump een overeenkomstige wet onmiddellijk zou kunnen ondertekenen, klinkt het bij medewerkers.

Los daarvan onderhandelt momenteel een groep van Amerikaanse senatoren over de partijgrenzen heen over een immigratiewetgeving. ‘We zijn aan het onderhandelen. Ik verwelkom de input van het Witte Huis’, reageerde de prominente Republikein Lindsey Graham.

Partner Content