IMF waarschuwt Europa over Ierland

10/09/12 om 23:21 - Bijgewerkt om 23:21

Als Europa niet zéf meer investeert in Ierland, dreigen ook de internatonale noodleningen voor dat land een maat voor niets te worden, zegt het IMF.

IMF waarschuwt Europa over Ierland

© Reuters

Het succes van het internationale steunprogramma voor Ierland is afhankelijk van meer Europese steun en een economisch herstel in andere landen. Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een tussentijds rapport.

"Snelle duidelijkheid over de beloofde versterking van Europese steun, vooral investeringen van het ESM (European Stability Mechanism) in Ierse banken, zou Ierland een reëel vooruitzicht bieden om onafhankelijk te worden van noodleningen", aldus het IMF.

Steunprogramma

Europese leiders spraken tijdens een EU-top in juni af om te kijken naar een verbetering van het Ierse steunprogramma. Nadien daalden de rentes op Ierse staatsleningen scherp en kon het land voor het eerst sinds het twee jaar geleden moest aankloppen voor steun bij de EU en het IMF, weer lange staatsleningen in de markt zetten.

Door de vertraging in het Spaanse steunprogramma is er nu echter twijfel of er snel een Europees akkoord met Ierland zal komen. Behalve een investering van het ESM in Ierse banken wil Ierland een versoepeling van de voorwaarden aan het noodpakket ter waarde van 31 miljard euro.

Verlaagde groeiverwachtingen

Het IMF verlaagde zijn groeiverwachting voor de Ierse economie in 2013 van 1,9 naar 1,4 procent. Voor dit jaar verwacht het IMF nu een groei van 0,4 procent in plaats van 0,5 procent.

De nieuwe cijfers liggen in lijn met recente schattingen van de Europese Commissie. "Als die risico's voor groei verder materialiseren, zal het effect op een fragiel pad naar schuldreductie groot zijn, met negatieve gevolgen voor Europa", aldus het IMF. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners