IMF waarschuwt EU: 'Aanmodderen is geen optie'

10/10/12 om 01:28 - Bijgewerkt om 01:28

De EU moet vooruit of er komen problemen, zegt het IMF. Het vertrouwen in de euro kan alleen worden hersteld met een flinke sprong naar een sterkere economische en politieke unie.

IMF waarschuwt EU: 'Aanmodderen is geen optie'

© Reuters

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport dat in Tokio werd gepresenteerd.

Volgens het IMF heeft de schuldencrisis gezorgd voor een "extreme" versplintering van de financiële markten in de eurozone. Investeerders trekken massaal hun geld terug uit de zuidelijke landen wegens de vrees dat de eurozone uit elkaar valt en ze het geld dat ze in de zwakkere landen hebben gestoken, niet meer terug zullen zien.

Rem op de groei

Daardoor kunnen niet alleen de zuidelijke overheden, maar ook de bedrijven en banken in die landen alleen nog tegen zeer hoge rentes geld lenen. Dat zet een steeds zwaardere rem op de economische groei.

Die kloof tussen noord en zuid dreigt het fundament onder de euro weg te slaan, waarschuwt het IMF. Het is daarom belangrijk dat het vertrouwen in de toekomst van de euro wordt hersteld met vergaande beloftes voor een sterkere unie. Gebeurt dat niet, dan neemt de druk op zuidelijke banken en landen verder toe en slaan hun problemen over naar de kernlanden, aldus het fonds.

Gezamenlijke begroting

Om de zorgen over het uiteenvallen van de eurozone weg te nemen, zijn volgens het IMF onder meer harde afspraken nodig over een gezamenlijke eurobegroting waaruit landen met economische problemen tijdelijk kunnen worden bijgestaan. De afspraken over een Europese bankenunie moeten ook worden uitgebreid.

Blijven aanmodderen is geen optie, stelt het IMF. Het vertrouwen in de euro is met de maatregelen die tot nu toe zijn genomen niet hersteld, terwijl de kosten van de crisis alleen maar oplopen. Volgens het Muntfonds zorgt het huidige beleid ervoor dat banken hun posities in de komende jaren met 2800 miljard euro zullen verkleinen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners