IMF: Regeringscrisis of niet, Oekraïne moet hervormen

25/07/14 om 23:01 - Bijgewerkt om 23:02

De Oekraïense regering in Kiev heeft ontslag genoen, maar IMF-dicrecteur Christine Lagarde is onverzettelijk: de economische hervormingen in Oekraïne moeten doorgaan.

IMF: Regeringscrisis of niet, Oekraïne moet hervormen

De Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek. © REUTERS

Zonder die hervormingen kan het ook met een zware economische crisis kampende Oekraïne de financiële steun van het IMF, dat in april Kiev een kredietlijn van 17 miljard dollar toestopte, vergeten, maakte Lagarde duidelijk.

De onderhandelingen met het IMF gebeurden alle via bankier en interim-premier Arsenij Jatsenjoek, die donderdag zijn ontslag aanbood omdat het parlement had geweigerd een aantal belangrijke wetten met betrekking tot privatisering goed te keuren. Overigens bleef dat parlement ook vrijdag het been stijf houden, ondanks een oproep van president Petro Porosjenko.

Privatiseren, besparen, hogere prijzen

In een communiqué zegt het IMF dat Lagarde gesproken heeft met Porosjenko en ex-interimpremier Jatsenjoek om zich ervan te vergewissen dat Kiev nog in staat is om het IMF-programma uit te voeren. De Oekraïense economie zal naar verwachting dit jaar zeker met 6,5 procent krimpen, deels door de grootschalige corruptie van de oligarchen, deels door de burgeroorlog tegen de Russischtalige minderheid. Het IMF-medicijn bestaat uit privatiseringen, besparingen, loonstoppen en het verhogen van de prijzen voor basisbehoeften. (Belga/TV)

Onze partners