IMF overweegt financiële hulp aan Griekenland te stoppen

22/07/12 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

Het IMF zou overwegen de noodhulp aan Griekenland op te schorten. Daarmee komt een Grieks failliet in de buurt.

IMF overweegt financiële hulp aan Griekenland te stoppen

© Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt de hulp aan Griekenland te stoppen. Samen met de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt het fonds miljardenleningen aan het noodlijdende Zuid-Europese land. Als de noodhulp stopgezet wordt, gaat het land mogelijk failliet. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van vertrouwelijke documenten. Volgens Der Spiegel zijn hoge functionarissen in Brussel al ingelicht over het voornemen. De beslissing komt vlak voor de trojka van IMF, EU en ECB een nieuwe inspectie zou houden in Griekenland om te controleren in hoeverre aan de voorwaarden van de leningen wordt voldaan. Staatsschuld naar 120 procent

De staatsschuld moet bijvoorbeeld in 2020 zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen. Dit lijkt niet te gaan lukken.

Failliet

Zonder de hulp van het IMF kan Griekenland op korte termijn niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen. Het land gaat dan failliet. Europese partijen zouden hiermee willen wachten tot het noodfonds ESM in september in werking treedt, om besmetting van andere landen te voorkomen.

Athene kreeg in maart 130 miljard euro geleend van eurolanden, het IMF en de ECB. Daartegenover stonden bezuinigingen en hervormingen. In 2010 kreeg Griekenland ook al 109 miljard euro.

In Griekenland konden de zogenaamnde pro-Europese partijen Nea Demokratia (conservatieven) en het socialistische Pasok (die Griekenland de afgelopen decennia bestuurden én de EU binnenloodsten op basis van vervalste cijfers) onlangs een regering vormen. De nieuwe premier Antonis Samaras (Nea Demokratia) heeft echter aangegeven dat het land vrijwel onmogelijk aan de eisen van de trojka kan voldoen.

Zeven tot acht Europese landen willen hulp opschorten

Als het land meer tijd zou moeten krijgen, zou dit de trojka nog eens 10 tot 50 miljard euro kosten. Steeds minder partijen zijn bereid het land uitstel te bieden. Door de verkiezingen is het land ernstig achterop geraakt met de bezuinigingen en hervormingen die moeten worden doorgevoerd. Zeven tot acht Europese landen, waaronder Nederland, zouden ook overwegen de hulp aan het land op te schorten.

Der Spiegel ziet een mogelijkheid tot redding in een ingrijpen van de ECB, zo schrijft NRC. Als het land de terugbetaling van 3 miljard euro mag uitstellen, normaal gezien te voldoen in augustus, dan krijgt het ademruimte. (Elsevier/MV/SD)

Lees meer over:

Onze partners