'Ik ben normaal een zeer sympathiek iemand' (Breivik)

20/04/12 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Anders Behring Breivik vindt zichzelf "zeer sympathiek", maar om zijn aanslagen te kunnen uitvoeren moest hij zijn emoties achterover drukken.

'Ik ben normaal een zeer sympathiek iemand' (Breivik)

© Reuters

De vijfde procesdag draaide om de moorden op het eiland Utoya. Ondervraagd over het bloedbad zei Breivik (33) dat men voor zoiets "gevoelsmatig afgestompt moet zijn". "Dat moet je trainen."

Ont-emotionalisering
De beschuldigde zei dat hij tot 2006 een normale mens was. "In normale tijden ben ik een zeer sympathiek iemand", zei de man. Daarna begon de "ont-emotionalisering" die jaren heeft geduurd. "Men kan niemand vermoorden als men mentaal niet voorbereid is", zei Breivik. Om zijn emoties te verdringen deed hij aan meditatie en knipte Breivik zijn sociale banden door.

Hij vertelde tot een "zelfmoordoperatie" te hebben beslist nadat hij "alle vreedzame middelen" had uitgeput om zijn nationalistische zaak naar voren te brengen. Die poging stootte op "censuur" van de gevestigde media.

Eens te meer beschuldigde Breivik Europese media ervan sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de nazistische ideologie systematisch te censureren. De school is een "indoctrinatiekamp" in functie van het "cultureel marxisme".

Toerekeningsvatbaar
Anders Behring Breivik beschouwt zichzelf bovendien als vol toerekeningsvatbaar. "De zaak is eenvoudig, ik ben geen psychiatrisch geval en ik ben toerekeningsvatbaar", zei de massamoordenaar op vraag van een advocate van de burgerlijke partijen omtrent zijn klaarblijkelijk gebrek aan empathie.

Zo zei Breivik er zich volledig van bewust te zijn dat hij niet te vatten leed heeft veroorzaakt. Hij heeft het leven van familieleden en nabestaanden verwoest, vertelde hij rustig en zonder wroeging. "Ik kan niet stellen dat ik uw leed begrijp. Wanneer ik dat zou proberen, zou ik hier niet kunnen zitten. Dan zou ik niet verder kunnen leven", aldus Breivik.

Hij voegde eraan toe, "geschokt" te zijn geweest toen hij de eerste
psychiatrische verslagen had gelezen en waarin hij als schizofreen
paranoïde was bestempeld.

Waanzin
"Het is moeilijk te begrijpen dat iemand zo extreem en fundamentalistisch kan zijn. Het is makkelijk te denken dat het waanzin is. Maar er is een onderscheid tussen politiek geweld en waanzin in de medische betekenis", zei Breivik.

Een tweede psychiatrisch rapport, kort voor het proces, verklaarde de man wel toerekeningsvatbaar.

De vraag naar de toerekeningsvatbaarheid is van belang voor de vraag of hij 21 jaar in de cel zal moet zitten dan wel voor de rest van zijn leven in een psychiatrische instelling terechtkomt.

Breivik staat in Oslo terecht voor het doden van 77 mensen vorige zomer in Noorwegen. (Belga/TE)

Onze partners