IJslandse vulkaan Bardarbunga opnieuw uitgebarsten

31/08/14 om 12:55 - Bijgewerkt om 21:06

Na een nieuwe uitbarsting van de Bardarbunga-vulkaan heeft IJsland het luchtverkeer boven de vulkaan andermaal verboden. Dat meldt de IJslandse civiele bescherming.

IJslandse vulkaan Bardarbunga opnieuw uitgebarsten

De Bardarbunga is, na de eruptie van vrijdag 29 augustus (zie foto), opnieuw uitgebarsten op zondagochtend 31 augustus. © Belga

De Bardarbunga-vulkaan (officieel Bárðarbunga) barstte op zondag 31 augustus om iets voor 8 uur 's ochtends uit, in dezelfde zone als de eruptie van vrijdag 29 augustus.

Het IJslandse meteorologische instituut, dat de vulkanische activiteit in de gaten houdt, veranderde de code voor luchtvaart zondagochtend naar rood, het hoogste niveau.

Maar zondagavond hebben de autoriteiten van IJsland het alarm voor de luchtvaart verlaagd tot oranje - de op één na hoogste alarmfase -, ondanks voortdurende lineaire erupties bij de vulkaan.

De zichtbaarheid is verbeterd in het eruptiegebied in het lavaveld ten noorden van de gletsjer Vatnajokull, en er zijn geen tekenen van as in de lucht, zei de meteorologische dienst van IJsland. (Belga/MI)

Onze partners