Ierland

22/05/14 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Ierland

Lid sinds: 1973

Aantal parlementszetels: 12

34% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

We hebben tegelijk lokale verkiezingen. Dat zorgt voor een grotere opkomst, maar anderzijds zorgt het er ook voor dat de Europese campagne tweederangs is, en er bijna enkel aandacht is voor lokale belangen. Het is vooral een soort referendum over de huidige regering.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Ik denk dat zowat iedereen ervan overtuigd is dat de EU een voordeel is. Voor een klein land als Ierland zijn de voordelen van een interne markt op Europees niveau buitengewoon. Als een van de weinige Engelstalige EU-landen trekken we gemakkelijk grote bedrijven als Google, Facebook of de farmaceutische bedrijven.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Ondanks de recessie en de bezuinigingen wordt het EU-lidmaatschap nergens in vraag gesteld. Er is geen enkele partij die uit de EU wil stappen, zoals de UK Independence Party in Groot-Brittanië. Ook in de Eurobarometer blijven de scores redelijks stabiel.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

De uitdagingen zijn dezelfde als de voorbije jaren. Er is natuurlijk de economie en de werkloosheidscijfers, maar daarvoor heeft het Europees Parlement niet echt de hefbomen om veel te ondernemen. Voor het parlement wordt het een heuse uitdaging om met het toenemende aantal eurosceptische parlementsleden om te gaan. Ook het makke enthousiasme in veel Oost-Europese landen is een reden tot bezorgdheid.

(Gail McEnroy, Trinity College Dublin)