Ierland veroordeeld wegens abortusverbod

16/12/10 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelt het land wegens een abortusverbod voor een vrouw met kanker.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft donderdag Ierland veroordeeld omdat het abortus had verboden aan een vrouw die aan kanker leed.

De vrouw, een Litouwse die in Ierland woont, had tijdens haar zwangerschap met succes chemotherapie ondergaan, maar vreesde dat de ziekte door haar zwangerschap zou terugkeren. De vrouw vroeg een abortus, maar artsen weigerden dat.

Volgens het Europees hof heeft de Ierse regering de toepassing nagelaten van het grondwettelijk recht op abortus als het leven van de vrouw in gevaar is.

Volgens de BBC is er veel kans dat de uitspraak van het hof Dublin zal dwingen haar abortuswetgeving te wijzigen of alleszins nieuwe richtijnen uit te vaardigen.

In theorie zou het niet om een grote verandering gaan en een bevestiging zijn van het arrest uit 1992 van het Ierse Hooggerechtshof, dat bepaalde dat vrouwen wiens leven in gevaar is een abortus moet worden toegestaan.

Maar in de praktijk vastleggen wat levensbedreigend is voor de moeder leidt tot een wettelijk mijnenveld, aldus de BBC. In Ierland is abortus alleen toegelaten als er een reël en ernstig risico bestaat voor het leven van de vrouw.

Onze partners