Ierland houdt referendum over het homohuwelijk in 2015

05/11/13 om 22:23 - Bijgewerkt om 22:23

Ierland gaat in 2015 een referendum organiseren over het homohuwelijk. Dat kan een historisch moment worden voor het traditioneel katholiek land.

Ierland houdt referendum over het homohuwelijk in 2015

Homo's huwen: vanaf 2015 ook in Ierland? © Reuters

Het initiatief werd aangekondigd door minister van Justitie Alan Shatter. Het referendum wordt georganiseerd in de eerste helft van 2015, zei hij. Dit jaar had het burgerforum Constitutionnal Convention, dat opgericht is om aanbevelingen te doen voor eventuele wijzigingen aan de grondwet, met een verpletterende meerheid gestemd voor een wijziging die het burgerlijk huwelijk toestaat aan homoseksuele paren.

De Katholieke Kerk uitte onmiddellijk kritiek op de aankondiging en kondigde aan "actief deel te nemen aan het democratische debat voor het referendum."

Heiligschennis

De beslissing van de regering is een overwinning voor vicepremier Eamon Gilmore, die al geruime tijd aandrong op een nationale stemming, aldus nog de Britse krant The Guardian. Bij het referendum zullen ook over andere mogelijke wijzigingen aan de grondwet gestemd worden, zoals de afschaffing van wetten op heiligschennis. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners