Ieren stemmen nieuw parlement

24/02/11 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Zo'n drie miljoen Ieren trekken vrijdag naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de conservatieve partij Fine Gael van frontman Enda Kenny zal winnen.

Ieren stemmen nieuw parlement

© epa

De Ierse parlementsverkiezingen werden vervroegd nadat de regering uit elkaar was gevallen. Nu voor de regerende Fianna Fail-partij een electorale afstraffing dreigt, start de conservatieve partij Fine Gael met frontman Enda Kenny (59) als favoriet aan de verkiezingsstrijd.

De resultaten van de parlementsverkiezingen worden zaterdag verwacht.

Peilingen

Opiniepeilers voorspellen dat de partij van Kenny dicht in de buurt van de 40 procent zal eindigen, wat genoeg kan zijn voor een meerderheid in het parlement. De sociaaldemocratische Labour-partij zou bereid zijn mee te stappen in een coalitie.

De Fianna Fail-partij van voormalig premier Brian Cowen is de voorbije tachtig jaar bijna onafgebroken aan de macht geweest, maar lijkt nu terug te zullen vallen van 40 naar zowat 16 procent. De oorzaak hiervoor ligt aan het feit dat de meeste Ieren de partij (mede)verantwoordelijk achten voor de zware economische crisis in het land.

Ierland staat aan de rand van het bankroet en zag zich ertoe gedwongen om noodhulp te vragen bij de Europese Unie en het IMF. De aftredende regering jaagde er in een van haar laatste beleidsdaden een pakket besparingsmaatregelen door, dat alleen al in 2011 voor zes miljard euro bezuinigingen voorziet. Volgens de regering was die maatregel noodzakelijk om 85 miljard euro financiële steun te ontvangen van de internationale gemeenschap.

Onze partners