Identiteit van verdachte bloedbad in Afghanistan bekend

17/03/12 om 08:39 - Bijgewerkt om 08:39

In Amerikaanse media is de naam onthuld van de soldaat die wordt beschuldigd van de moord op zestien burgers in Afghanistan.

Identiteit van verdachte bloedbad in Afghanistan bekend

© AFP

Het gaat om onderofficier Robert Bales, een 38-jarige getrouwde man en vader van twee kinderen. Hij werd overgebracht naar een militaire gevangenis in Fort Leavenworth, Kansas.

Onder meer CNN, Fox News en MSNBC beroepen zich op informatie van niet nader genoemde hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen.

Vrijdag haalde de Afghaanse president Hamid Karzai uit naar het gebrek aan medewerking van de Amerikanen aan het onderzoek naar het bloedbad in Panjwai, in de provincie Kandahar. Volgens Karzai is het bloedbad niet toe te schrijven aan één enkele "dolgedraaide" militair. "Volgens onze mensen werd de daad niet door een enkele man uitgevoerd en ging het om een bewuste en opzettelijke daad", zei hij. Hij vermoedt dat het bloedbad een zorgvuldig geplande actie was.

Bales' advocaat zegt dat de beschuldigd daags voor de moorden had gezien hoe het been van zijn vriend werd afgeblazen, maar het Amerikaanse leger bevestigt dat niet. (Belga/BBC/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners