ICC vervolgt Kenyatta niet langer voor misdaden tegen mensheid

© AFP
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de aanklachten tegen de Keniaanse leider Uhuru Kenyatta teruggetrokken. De man werd beschuldigd van misdaden tegen de mensheid bij het etnisch geweld na de presidentsverkiezingen in 2007.

De Keniaanse leider Uhuru Kenyatta wordt niet langer vervolgd door het Internationaal Strafhof (ICC) in de Den Haag. De president werd beschuldigd van misdaden tegen de mensheid bij het etnisch geweld dat volgde op de verkiezingen in 2007. Die aanklachten werden nu teruggetrokken, omdat er onvoldoende bewijsmateriaal voorhanden zou zijn om Kenyatta’s vermoede criminele verantwoordelijkheid te bevestigen, meldt Britse omroep BBC.

Getuigen omgekocht

Het strafhof had de procureurs een week de tijd gegeven om te beslissen of ze de zaak zouden voortzetten of laten vallen. In een statement verklaarden ze nog dat ‘het voorzetten van de zaak zou indruisen tegen de belangen van justitie’, schrijft BBC.

In 2012 werd Kenyatta als eerste staatshoofd voor de rechtbank in Den Haag gedaagd. In de loop van het proces hadden de procureurs herhaaldelijk om meer tijd gevraagd. Getuigen zouden zijn omgekocht en geïntimideerd en de Keniaanse overheid had geweigerd belangrijke documenten te overhandigen.

Kenyatta werd ervan beschuldigd etnisch geweld te hebben aangestookt na de betwiste verkiezingen van 2007. Op die manier zou hij de overwinning van toenmalig president Mwai Kibaki willen hebben verzekeren. Er vielen 1.200 doden en 600.000 anderen werden ontheemd. Toch heeft Kenyatta de aanklachten altijd ontkend.

Keniaanse nationalisten

In 2013 werd de in 1961 geboren Kenyatta de jongste president van Kenia. Hij won de verkiezingen met de steun van Kibaki. Bovendien gebruikte hij het proces dat tegen hem liep in zijn voordeel. Door het strafhof in Den Haag ervan te beschuldigen zich met de zaken van het land te bemoeien, kon hij rekenen op de steun van Keniaanse nationalisten.

Ook de plaatsvervangende president William Ruto werd door het ICC voor gelijkaardige zaken vervolgd. Zijn proces loopt nog steeds. Hoewel Ruto en Kenyatta in 2013 een alliantie aangingen, voerde Ruto in 2007 nog actie voor het andere kamp. Hij zou destijds geweld hebben aangewakkerd om de kansen van oppositieleider Raila Odinga bij diezelfde verkiezingen te vergroten. Ruto ontkent net als Kenyatta de aanklachten.

Volgens analisten op de Britse nieuwssite zou het stoppen van het proces tegen Kenyatta – terwijl dat tegen Ruto wordt voortgezet – echter kunnen leiden tot een politieke scheuring, wat het delicate etnische evenwicht in Kenia niet ten goede zou komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content