ICC veroordeelt Congolese krijgsheer Thomas Lubanga

14/03/12 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

In zijn allereerste uitspraak heeft het Strafhof de voormalige Congolese militieleider schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten tussen 2002 en 2003.

In zijn allereerste uitspraak heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag de voormalige Congolese militieleider Thomas Lubanga schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten tussen 2002 en 2003. De strafmaat wordt later bepaald. Lubanga (51), die in 2005 werd opgepakt, riskeert een levenslange celstraf. Hij kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Jonger dan 15 jaar

Het is de eerste uitspraak van het Internationaal Strafhof (ICC) sinds de oprichting ervan bijna tien jaar geleden.

Volgens het verdict ronselde Lubanga kinderen jonger dan 15 als persoonlijke lijfwachten en zette ze in tijdens een gewapend conflict in de noordelijke regio Ituri, in Congo. Ze streden tijdens de oorlog van 2002-2003 voor zijn militie.

HRW: 'Heel sterk signaal' De ngo Human Rights Watch vindt de uitspraak "een heel sterk signaal voor daders van soortgelijke misdaden, een signaal dat straffeloosheid niet bestaat".

Luc Walleyn, de advocaat van de slachtoffers, zei dat het "een opluchting is voor de slachtoffers dat hij schuldig bevonden is".

Ook Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) juichen de beslissing van het ICC toe. "Het is ook een erkenning van de rechten van de slachtoffers", luidt het. "Meer dan 30.000 kinderen zouden ontvoerd of gerekruteerd zijn door de verschillende gewapende groepen in Congo tussen 1998 en 2008. De kinderen werden mishandeld tijdens de trainingen en de strijd ingestuurd. De meisjes werden als seksslavinnen gebruikt door de commandanten."

De algemeen directeur van AdZG, Francesca Boniotti, meent ook dat de erkenning van de schuld van Lubanga een duidelijk signaal is dat dergelijke daden niet meer onbestraft blijven. (Belga/KVDA)

Onze partners