Humanitaire ramp dreigt in Mali

12/04/12 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

In het noorden van Mali dreigt een grote humanitaire ramp indien de bevolking van de door geweld en hongersnood geteisterde regio niet snel toegang krijgt tot voedsel en medicijnen.

Humanitaire ramp dreigt in Mali

© Reuters

"Tenzij de komende dagen snel vooruitgang wordt geboekt (...) en leveringen van voedsel en medicijnen worden toegelaten in het noorden van Mali, zal er een grote humanitaire ramp plaatsvinden, die zou kunnen overslaan naar buurlanden", zo waarschuwt eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva.

Honderdduizenden mensen op de vlucht

De Europese Commissie maakte 9 miljoen euro extra vrij om de humanitaire noden in de regio op te vangen, maar het aanhoudende geweld en de onveiligheid belemmeren de hulpleveringen. Het geweld heeft intussen honderdduizenden mensen op de vlucht gejaagd, zowel binnen de landsgrenzen als naar de buurlanden.

De Commissie merkt op dat vele vluchtelingen als gevolg van de aanslepende voedselcrisis in de Sahel reeds voor hun leven moesten vechten. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie trok al 280 miljoen euro uit voor de strijd tegen de voedselcrisis in de Sahelregio.

Touaregrebellen azen op onafhankelijkheid

In Mali vond vorige maand een coup plaats die het einde betekende van president Amadou Toumani Toure. Intussen proberen Touaregrebellen een steeds groter deel van het noorden van het land onder controle te krijgen. Ze azen op onafhankelijkheid. (Belga/TE)

Onze partners