Human Rights Watch vraagt Libische rebellenleiders om rechten gevangenen te respecteren

30/09/11 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:33

Human Rights Watch roept de Libische rebellenleiders op om een degelijk gerechtelijk apparaat op poten te zetten en om alle gevangenen aan een gerechtelijke toetsing te ondergaan.

Internationale Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch(HRW) vraagt de Libische Nationale Overgangsraad vrijdag om te stoppen met het schenden van de rechten van gevangenen.

De rebellenleiders zouden willekeurig arrestaties uitvoeren en gedetineerden misbruiken in de gevangenissen en in geïmproviseerde detentiecentra. Meer dan 1000 mensen werden opgepakt sinds de rebellen aan de macht kwamen. Ze worden vastgehouden zonder enige juridische reden, meent HRW.

De Nationale Overgangsraad moet, met hulp van zijn internationale partners 'dringend een gerechtelijk apparaat op poten zetten dat in staat is een snelle en gerechtelijke toetsing van alle gevangen te doen. Aan die taak werd onvoldoende hoge prioriteit gegeven", zegt HRW in een persbericht.

Elektroshocks

Medewerkers van de organisatie bezochten twintig detentiecentra in Tripoli en spraken met 53 gedetineerden. Ze rapporteerden mishandeling in zes centra, zoals slagen en het gebruik van elektroshocks. De slachtoffers toonden hun littekens als bewijs. Bovendien werd niemand van hen voor een rechter gebracht. (Belga/EVDB)

Onze partners