Hulpverleners redden slachtoffers onder het puin in Turkije

24/10/11 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:13

In Turkije zijn reddingswerkers erin geslaagd vier mensen levend onder het puin van een ingestort gebouw te halen nadat één van hen de hulpdiensten kon verwittingen met zijn gsm. Bij de slachtoffers waren twee kinderen.

Hulpverleners redden slachtoffers onder het puin in Turkije

© Reuters

De spectaculaire redding deed zich voor in Ercis, de stad die het zwaarst getroffen is door de aardbeving. Er zijn minstens 80 grote gebouwen volledig ingestort. De autoriteiten vrezen dat tientallen mensen bedolven zijn onder het puin. Hulpverleners voeren een wanhopige strijd tegen de klok om zoveel mogelijk slachtoffers op te sporen.

Gsm

Onder het puin van één van die gebouwen konden reddingswerkers vier mensen levend bevrijden. Onder hen twee kleine kinderen en een man die gewond was aan een been. Hij slaagde erin met zijn gsm een noodnummer te bereiken en zijn lokatie door te spelen. De vier hadden meer dan 20 uur zonder eten of drinken onder het puin gelegen.

Onder het puin van een ander gebouw werd 27 uur na de aardbeving de 21-jarige vrouw Tugba Altinkaynak gered. Op het ogenblik van de beving woonde ze een familielunch bij met nog 11 personen. Van hen werden er 4 eerder al onder het puin gehaald.

2.500 reddingswerkers

In heel het rampgebied zijn meer dan 2.500 reddingswerkers en 12 speurhonden op zoek naar overlevenden onder het puin. Dat gebeurt met kranen en bulldozers maar ook met schoppen en zelfs met de blote hand. Ze worden bijgestaan door 700 medische hulpverleners.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin wordt het aantal mensen onder het puin geschat op 100. 'Het kunnen er ook meer zijn, maar we spreken zeker niet over duizenden,' zei hij tegen het persagentschap AP.

Inwoners van kleinere en moeilijker bereikbare dorpen, verder weg van Ercis, belden naar de Turkse televisie om te melden dat ze nog geen hulpverleners gezien hadden.

Naschokken

In het gebied deden zich na de aardbeving al meer dan 200 naschokken voor. Meer dan duizend gebouwen zijn ingestort. Duizenden mensen zijn dakloos. Meer dan 10.000 mensen sliepen afgelopen nacht buiten omdat ze hun huizen niet meer binnen durven uit vrees voor nieuwe bevingen. De autoriteiten zetten inderhaast tentjes, veldhospitalen en noodkeukens op.

'We zijn heel de nacht buiten geweest,' zei Serpil Bilici aan AP. 'We konden niet slapen omdat de kinderen de hele tijd weenden, vooral de kleinste.'

Een andere vrouw smeekte de hulpverleners om haar vriendin te zoeken. 'Ze belde me om te zeggen dat ze onder het puin ligt, in de buurt van een trap,' vertelde de vrouw aan Reuters.

Volgens de laatste cijfers heeft de aardbeving het leven gekost aan 366 mensen en zijn er 1.300 gewonden. Het aantal slachtoffers zal naar verwachting nog oplopen.

De Turkse premier Tayyip Erdogan bedankte alle landen die hulp aanboden, maar zei dat Turkije de ramp zelf wel aankon. (EE)

Lees meer over:

Onze partners