Hulpverleners getraumatiseerd door mobiele telefoons

29/01/13 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Een ware nachtmerrie. Zo beschrijven sommige politieagenten, brandweermannen en verplegers het onophoudelijke gezoem, gerinkel en getril van de mobiele telefoons van slachtoffers tijdens noodsituaties.

Hulpverleners getraumatiseerd door mobiele telefoons

© Reuters

Het besef dat iemand het dode slachtoffer probeert te bereiken, zorgt voor een kortsluiting in het psychologisch verdedigingsmechanisme van eerstehulpverleners. "En dat hebben ze net nodig om hun job te doen", zo vertelt Jim Crabtree aan televisienetwerk CNN. Crabtree is een verpleegkundige dat eerstehulpverleners traint in Los Angeles. "De gsm begint te rinkelen en het wordt een constante herinnering dat de persoon voor je een mens is, met vrienden en familie die om hem of haar geven". Hulpverleners zouden zich ongemakkelijk voelen, alsof ze iets verbergen voor de dierbaren van het slachtoffer.

Zoemend in de lijkzakken

Amerikaanse psychologen Christopher Flynn en Dennis Heitzmann merken hetzelfde op in verband met de schietpartij op de Amerikaanse universiteitscampus Virginia Tech, waar een schutter 33 mensen doodde. Sommige hulpverleners konden het geluid van de mobiele telefoons niet uit hun hoofd krijgen. "Nadat de politie en reddingswerkers de lichamen hadden verwijderd van de overledenen en de overlevenden had geëvacueerd, vertelden hulpverleners dat de herinnering aan mobiele telefoons, zoemend in de lijkzakken, door ouders en vrienden die wanhopig hun dierbaren proberen te bellen, hen blijft achtervolgen".

104 gemiste oproepen

Ook voor de brandweermannen die opgeroepen werden voor de brand in de Braziliaanse nachtclub in Santa Maria was het confronterend. CNN beschrijft dat hulpverleners tientallen lichamen van discotheekgangers vonden die gestorven waren door rookvergiftiging. En opnieuw het geluid van rinkelende telefoons. "Terwijl we daar stonden, zagen we de mobiele telefoons afgaan. Ouders, vrienden, allemaal wilden ze weten wat er aan de hand was, en niemand nam op". Reporter Milton Neves van Radio Bandeirantes verklaarde dat 800 tot 900 mobiele telefoons tegelijkertijd afgingen. Iemand had zelfs al 104 gemiste oproepen.

Een ander voorbeeld dat CNN aanhaalt: wanneer in de Verenigde Staten een passagierstrein in botsing kwam met een goederentrein in 2008, probeerden brandweermannen en hulpverleners zich een weg te banen door de wrakstukken. Ze probeerden de lichamen van slachtoffers te bereiken, en dat terwijl tientallen mobiele telefoons bleven bellen.

Een probleem van de 21ste eeuw

Beleidslijnen over dit probleem bestaan amper, zegt Crabtree. Hij raadt zijn cursisten meestal aan om de mobiele telefoons af te zetten, voor hun eigen geestelijke gezondheid. Maar dan raak je natuurlijk wel bewijsmateriaal aan. 'Het is een probleem van de 21ste eeuw', verduidelijkt Crabtree. Volgens hem praten hulpverleners er niet openlijk over, maar eens ze alleen zijn... (CV)

Onze partners