Hulplijn voor radeloze Nederlandse ouders geradicaliseerde jongeren

05/01/15 om 10:40 - Bijgewerkt om 10:44

Nederlandse ouders die zich zorgen maken over de radicalisering van hun kinderen kunnen voortaan terecht bij een hulplijn, een initiatief van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Hulplijn voor radeloze Nederlandse ouders geradicaliseerde jongeren

Strijders van het Vrije Syrische Leger bereiden zich voor om de troepen van president Bashar al-Assad aan te vallen. © Reuters

Vanaf vandaag kunnen ouders in Nederland die zich zorgen maken over de radicalisering van hun kinderen terecht bij een hulplijn. Deze telefoonlijn werd geopend door het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) en wil het ouders eenvoudiger maken om advies in te winnen.

Twintig vertrouwenspersonen staan klaar om familieleden te ondersteunen en indien nodig door te verwijzen naar andere instanties. 'Tot nu toe zijn er ongeveer 160 Nederlandse jongeren naar Syrië of Irak vertrokken, ongeveer 70 procent hiervan heeft een Nederlandse achtergrond', vertelt de organisatie in het NRC Handelsblad. De vertrouwenspersonen werden zorgvuldig geselecteerd, want het niet altijd even duidelijk waar pubergedrag eindigt en radicalisering de kop opsteekt.

'U ziet uw kind langzaamaan veranderen'

Bekendheid hoopt het instituut te verwerven door onder meer folders te verspreiden. 'U ziet dat uw kind dat eerder sociaal en open was, langzaamaan veranderen. U bent bezorgd en bang voor de gevolgen voor uw kind en gezin. En u weet niet hoe u hiermee om moet gaan', staat onder meer geschreven.

Aangezien de overheid niet altijd even snel opereert, vindt de organisatie het belangrijk dat de Marokkaanse gemeenschap haar eigen weerbaarheid tegen radicalisering organiseert. 'We hebben onze eigen verantwoordelijkheid', klinkt het.

Jan Jambon start Contrapropaganda Actie

In België heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) van Europa de taak gekregen om strijders actief te ontraden om naar conflictgebieden vertrekken. Om dat om te zetten in de praktijk, kondigde hij aan om een Contrapropaganda Actie aan, naar het voorbeeld van Groot-Brittannië. Voornamelijk via het internet wordt gezocht naar radicaliseringsboodschappen of actieve oproepen om naar Syrië te vertrekken om te strijden. De dienst reageert met actieve tegenboodschappen om mensen van het tegendeel te overtuigen.

Onze partners