Huiszoekingen bij ex-president Nicolas Sarkozy

Agenten van de financiële brigade van de Franse politie hebben huiszoekingen verricht in gebouwen in Parijs die aan ex-president Nicolas Sarkozy zijn gelinkt.

Agenten van de financiële brigade van de Franse politie en rechter Jean-Michel Gentil hebben op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht in Parijse gebouwen die aan ex-president Nicolas Sarkozy zijn gelinkt. Dat meldt het avondblad Le Monde op zijn website.

Het betrof de woning van het echtpaar Sarkozy-Bruni, het advocatenkantoor ‘Arnaud, Claude et associés’ waarin de ex-president aandelen heeft, en de nieuwe kantoren die hij als ex-staatshoofd ter beschikking heeft gekregen.

Immuniteit afgelopen
Rechter Gentil voert een onderzoek naar veronderstelde illegale financiering van de presidentscampagne van Sarkozy in 2007 door Liliane Bettencourt.

De strafrechtelijke immuniteit van Sarkozy liep af op 16 juni.

De advocaat van de vroegere president en bronnen dichtbij het onderzoek hebben bevestigd dat er huiszoekingen zijn verricht in de woning en het kantoor van Sarkozy. Sarlozy zelf is echter sinds maandag met zijn gezin in Canada, aldus zijn advocaat Thierry Herzog.

Onderzoeksrechter Jean-Michel Gentil was bij de huiszoekingen vergezeld door een tiental politieagenten.

Het Franse persbureau AFP kreeg geen bevestiging van het bericht van Le Monde dat er in de affaire-Bettencourt ook huiszoeking is gedaan in het advocatenkantoor waarmee de vroegere president is geassocieerd.

Op twee manieren in opspraak

De Franse kwaliteitskrant Le Monde meldt dat de financiering van de campagne van Sarkozy op twee manieren in opspraak is gekomen in relatie tot Liliane Bettencourt.
Volgens haar vroegere boekhoudster Claire Thibout zou begin 2007 zowat 150.000 euro zijn gegeven aan Eric Woerth die toen penningmeester van de succesrijke campagne van “Sarko” was.

Rond Liliane Bettencourt, de 89-jarige erfgename van L’Oréal, brak in 2010 een schandaal uit toen ze ervan verdacht werd aan verschillende politiek partijen illegale donaties gedaan te hebben. De politie is op zoek naar aanwijzingen dat Bettencourt geld heeft overgemaakt naar Sarkozy voor zijn campagne in de presidentsstrijd van 2007.

Meerdere getuigenissen tegenover de justitie maakten anderzijds gewag van bezoekjes die Sarkozy tijdens de campagne in 2007 aan Bettencourt’s huis aflegde om daar baar geld te ontvangen. Volgens advocaat Thierry Herzog van Sarkozy zullen de huiszoekingen “nutteloos” blijken te zijn. De raadsman zegt de onderzoeksrechter op 15 juni documenten in verband met de agenda van zijn cliënt te hebben verstuurd waaruit blijkt dat het “absoluut onmogelijk” is dat Sarkozy “geheime ontmoetingen” met Liliane Bettencourt heeft gehad.

Alle verplaatsingen en alle plaatsen waar Sarkozy in 2007 is beland, stonden trouwens in verband met veiligheid onder controle van politiemensen. Herzog voegt eraan toe hun identiteit ook aan de onderzoeksrechter te hebben verstrekt.

Libische ex-premier ‘bevestigt noch ontkent’ financiering verkiezingscampagne
De voormalige Libische premier Baghdadi al-Mahmoedi bevestigt noch ontkent dat het regime van de vroegere leider Muammar al-Khaddaffi de verkiezingscampagne van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy in 2007 gefinancierd heeft. Dat verklaarde hij in zijn cel in Tripoli tijdens een door de overheid georganiseerd bezoek van journalisten.

“Khaddaffi is weg, Sarkozy is weg. De zaak is nu voor de Franse justitie”, aldus de ex-premier. Hij riep daarbij ook meermaals zijn onschuld uit. Al-Mahmoedi wordt namelijk verdacht van “het aanzetten tot verkrachting, doodslag en ontvoering”. Hij zei ook niet mishandeld te zijn in de gevangenis.

50 miljoen euro

Het gaat om de eerste verklaring van al-Mahmoedi over de mogelijke financiering na uitspraken van zijn advocaat Beshir Essid begin mei in Tunis. Volgens de Tunesische advocaat zei de ex-premier dat de overeenkomst gesloten werd door de voormalige chef van de buitenlandse inlichtingendiensten, Mussa Kussa, in opdracht van Kadhafi. Er zouden ook documenten bestaan die de transactie bewijzen. Essid had het over een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro.

In maart 2011 uitte de zoon van Khaddaffi, Seif Al-Islam, voor het eerst dergelijke beschuldigingen. Informatiesite Mediapart publiceerde dan eind april dit jaar een document, waaruit moest blijken dat het regime van Kadhafi had ingestemd om de campagne van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen van 2007 financieel te ondersteunen.
Sarkozy betitelde de beschuldigingen als “vals” en diende een klacht in tegen Mediapart. Op 30 april opende het parket van Parijs een onderzoek voor schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken en de publicatie van foutieve informatie. (Belga/GM/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content