'Huidige koers tegenover Cuba heeft niets bereikt'

19/12/14 om 21:24 - Bijgewerkt om 21:25

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de toenadering van de Verenigde Staten tot Cuba verdedigd. 'Het is tijd om iets nieuws te proberen, om een ander resultaat te bereiken.'

'Huidige koers tegenover Cuba heeft niets bereikt'

Graffiti van Amerikaans president Barack Obama en de Cubaanse Fidel Castro in Mexico. © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn beslissing voor een toenadering tot Cuba verdedigd. Hij begrijpt de bedenkingen van dissidenten en mensenrechtenactivisten, zo zei hij vrijdag op zijn eindejaarspersconferentie in het Witte Huis. Het gaat daadwerkelijk om een Cubaanse regime dat het volk onderdrukt en de verandering zal niet in een nacht gebeuren, maar de huidige koers van de Verenigde Staten heeft in vijftig jaar niets bereikt, aldus Obama.

Het is volgens de president tijd om "iets nieuws te proberen, om een ander resultaat te bereiken", beklemtoonde hij. "Er zal verandering zijn in Cuba, dat moet wel. Ze hebben een economie die niet werkt." De verandering zal evenwel niet van de ene dag op de andere gebeuren. Hij engageerde zich "al zijn gewicht in de schaal te werpen" bij het Amerikaanse congres om het embargo tegen het communistische eiland na een halve eeuw op te heffen.

'Ooit Cubanen ontmoeten'

De Amerikaanse president verduidelijkte nog dat noch een bezoek van hemzelf, noch van zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro aan de orde is. "Ik weet niet hoe deze relatie zal evolueren in de komende jaren, ik ben een nog jonge man, ik veronderstel dat op een moment in mijn leven ik de kans zal hebben naar Cuba te gaan en het plezier zal hebben de Cubanen te ontmoeten."

Obama en Castro kondigden tijdens een persconferentie in respectievelijk Washington en Havana woensdag aan de diplomatieke banden na 53 jaar te zullen herstellen. Die toespraken volgden op een gevangenenruil tussen Washington en Havana. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners