'Huidige beleid houdt geen steek, internationale hulp voor onderwijs mag niet verder dalen'

24/06/14 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:32

Nog nooit waren er zo veel schoolgaande kinderen in de wereld. Maar ondanks die vooruitgang, gaan in Afrika, Azië en Latijns-Amerika 57 miljoen jongens en meisjes niet naar de lagere school.

'Huidige beleid houdt geen steek, internationale hulp voor onderwijs mag niet verder dalen'

Klasje in Mogadishu, Somalië © Reuters

De kinderrechtenorganisatie Plan België vindt het hoog tijd dat de Belgische overheid de aanhoudende daling van de middelen die het uittrekt voor basisonderwijs in arme landen een halt toeroept. De ngo doet die oproep naar aanleiding van de internationale donorconferentie over onderwijs "Replenishment and Pledging Conference van het Global Partnership for Education (GPE)", in Brussel.

Er waren nog nooit zo veel schoolgaande kinderen in de wereld, maar ondanks de vooruitgang van de afgelopen 15 jaar gaan in Afrika, Azië en Latijns-Amerika 57 miljoen meisjes en jongens nog steeds niet naar de lagere school. En door de lage onderwijskwaliteit kunnen 250 miljoen kinderen er zelfs na vier jaar basisonderwijs niet lezen of schrijven.

"Ook als je de financiering via het GPE meetelt, is de internationale hulp voor onderwijs sinds 2010 met 10 procent gedaald, dat is tien keer sneller dan de ontwikkelingshulp als geheel", legt Hans De Greve uit, onderwijsspecialist van Plan België. "Als die trend niet omslaat, zullen we de werelddoelstellingen voor onderwijs niet halen", meent hij.

Schaamlapje

België trekt 9 miljoen euro per jaar uit voor het GPE. Plan vindt dat een behoorlijk bedrag, dat echter niet als schaamlapje mag dienen voor de drastische daling van de laatste jaren in de middelen die België toewijst aan basisonderwijs. "Inclusief de bijdrage aan het GPE, is de Belgische hulp voor basisonderwijs tussen 2010 en 2012 met meer dan 17% gedaald", zegt Hans De Greve.

"De Belgische hulp voor lager en middelbaar onderwijs bedraagt nog amper 3% van het budget voor ontwikkelingssamenwerking", aldus nog Plan België dat ons land oproept om deze week toe te zeggen zijn bijdrage aan het GPE te handhaven of te verhogen. "Maar het mag die bijdrage niet gebruiken om de aanhoudende en verontrustende daling van zijn steun voor het basisonderwijs in arme landen te verdoezelen."

Volgens de kinderrechtenorganisatie is basisonderwijs de sleutel voor de ontwikkeling van het zuiden. "Het huidige beleid houdt geen steek en moet door de volgende regering te allen prijze bijgestuurd worden." (Belga/AVE)

Onze partners