Hugo Chavez wordt derde keer president Venezuela

08/10/12 om 07:58 - Bijgewerkt om 07:58

In Venezuela is huidig staatshoofd Hugo Chavez herverkozen bij de presidentsverkiezingen. Hij vangt een derde termijn aan.

Hugo Chavez wordt derde keer president Venezuela

© Reuters

In Venezuela is huidig staatshoofd Hugo Chavez herverkozen bij de presidentsverkiezingen. Hij wist 54,42 procent van de kiezers te overtuigen. Dat blijkt uit de voorlopige officiële resultaten die door het nationale kiescomité werden vrijgegeven, met 90 procent van de stemformulieren geteld.

Ex-gouverneur Henrique Capriles Radonski, die door de oppositie naar voren is geschoven en de belangrijkste rivaal van Chavez, kreeg 44,97 procent van de stemmen achter zijn naam. De kiezers konden hun stem uitbrengen voor zes kandidaten.

De herverkiezing van Hugo Chavez, die aan zijn derde ambstermijn begint en op het einde daarvan 20 jaar president zal geweest zijn, is goed nieuws voor de omliggende landen met een linkse regering. Landen als Cuba en Bolivië kunnen immers aan spotgoedkope tarieven olie krijgen van Venezuela. Een actie die past in Chavez' zogenaamde Bolivariaanse revolutie.

In de volkwijken van onder meer hoofdstad Caracas barstten volksfeesten uit. De rijkere Venezolanen, die vooral op Capriles stemden, waren dan weer heel wat minder opgetogen.

Uitdagingen

Chavez mag dan weer gewonnen hebben, hij kijkt tegen twee stevige uitdagingen aan, zo analyseert journalist Marc Peirs op Radio 1. De kanker die Chavez overwonnen heeft, blijft zorgen baren. Ten tweede heeft Chavez nog steeds geen opvolger in zijn partij. Beide kunnen een hypotheek leggen op Chavez' toekomst.

19 miljoen kiezers

Bijna 19 miljoen kiezers werden naar de stembus geroepen voor de presidentsverkiezingen. Volgens de autoriteiten was de opkomst bijzonder groot en zijn de
verkiezingen zonder incidenten verlopen. Zowat 139.000 militairen waren gemobiliseerd om de veiligheid te verzekeren. (Belga/SD)

Onze partners