HSBC ontslaat werknemers die IS-video naspeelden

07/07/15 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:24

De bank HSBC heeft zes werknemers ontslagen omdat zij een executievideo van Islamitische Staat (IS) hadden nagemaakt tijdens een dagje teambuilding en het filmpje vervolgens op sociale media publiceerden.

HSBC ontslaat werknemers die IS-video naspeelden

© Reuters

Bij de bank HSBC werden zes medewerkers ontslagen. Tijdens een dagje teambuilding maakten zij namelijk een executievideo van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) na. De beelden werden later online gepubliceerd.

'Walgelijke video'

'We namen de beslissing om de betrokken individuen te ontslaan', aldus een woordvoerder van de bank tegen The Guardian. 'Dit is een walgelijke video en HSBC wil zich verontschuldigen tegenover wie er aanstoot aan neemt.'

In de video waren de werknemers te zien met bivakmutsen en valse messen. Voor hen zat een man geknield in een oranje overall. De Britse werknemers publiceerden het filmpje op sociaal netwerk Instagram vooraleer het alweer te verwijderen. Dat bericht de krant The Sun die ook screenshots van de video openbaar maakte. Volgens dezelfde krant was te horen hoe een werknemer in het filmpje 'Allahu Akbar' riep.

3.000 executies

De 'grap' herinnert aan de onthoofdingsvideo's van de terreurgroep IS. Daarin werd de executie van een aantal buitenlandse gijzelaars in oranje jumpsuits getoond. Onder hen waren de Amerikanen James Foley, Steven Sotloff en Abdul-Rahman (Peter) Kassig, de Britten David Haines en Alan Henning en de Japanse Kenji Goto.

Volgens cijfers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft Islamitische Staat sinds het uitroepen van het 'kalifaat' meer dan 3.000 mensen geëxecuteerd in Syrië en Irak.

Belastingontduiking

Het is niet de eerste keer dat HSBC in een negatief daglicht komt te staan. Zo werd de Zwitserse tak van de bank ervan beschuldigd gegoede klanten te helpen bij belastingontduiking en werd HSBC beboet omdat het buitenlandse wisselkoersen trachtte te beïnvloeden. (WB)

Lees meer over:

Onze partners