HRW: 'Zuid-Soedanese leger verplettert burgers met tanks'

22/07/15 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:37

In Zuid-Soedan heeft het leger burgers verpletterd met tanks en dorpelingen levend verbrand. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

HRW: 'Zuid-Soedanese leger verplettert burgers met tanks'

Zuid-Soedan © Reuters

Troepen van het Zuid-Soedanese leger hebben burgers met hun tanks verpletterd en dorpelingen levend verbrand in de burgeroorlog die Zuid-Soedan sinds anderhalf jaar teistert. Dat klaagt de ngo Human Rights Watch (HRW) in een rapport aan.

Het document, dat met precisie de wreedheden weergeeft die de regeringstroepen begaan, maakt gewag van 'opzettelijke aanvallen tegen burgers.' Volgens HRW gaat het om oorlogsmisdaden.

Amfibievoertuigen

'Ze hebben mensen achtervolgd met hun tanks en zodra ze hen overreden hadden, reden ze achteruit om hen af te maken en zeker te zijn dat ze dood waren', vertelde een vrouw aan de mensenrechtenorganisatie. Regeringstroepen begingen de wreedheden met de hulp van een militie van de etnie Bul Nuer, meldt HRW.

Een andere vrouw getuigde dat een tank haar neef achtervolgd had. 'We liepen allemaal samen weg, hij rende weg om zich te verstoppen. Ik zag dat hij overreden werd voordat hij de rivier kon bereiken', zei de 30-jarige vrouw aan HRW. Burgers trachtten te ontkomen in moerassen, maar de troepen van het leger kamden de zone uit met amfibievoertuigen. Een bewoonster zei dat de lichamen van twee mannen van haar familie eveneens verpletterd waren teruggevonden. 'Hun lichamen waren verbrijzeld', preciseerde de vrouw.

Levend verbrand

HRW verzamelde in de Zuid-Soedanese staat Unity 174 getuigenissen, die samengebracht zijn in het rapport. De ngo rapporteert ook moorden op 'burgers, mannen, vrouwen, maar ook kinderen en ouderen, die opgehangen, gefusilleerd en zelfs levend verband werden.'

De burgeroorlog in Zuid-Soedan brak in december 2003 uit en ontaardde al vlug in een etnisch conflict. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners