Houellebecq: 'Een samenleving zonder religie kan niet overleven'

21/01/15 om 18:34 - Bijgewerkt om 18:34

De mensen die eerder deze maand de terroristische aanslagen in Parijs hebben gepleegd, zijn geen "demonen", zo heeft de omstreden Franse schrijver Michel Houellebecq gezegd.

Houellebecq: 'Een samenleving zonder religie kan niet overleven'

Michel Houellebecq © Reuters

"Het zijn strijders die een zeer duidelijk doel voor ogen hebben", zo verklaarde Michel Houellebecq in het Duitse weekblad Die Zeit.

Houellebecq (56) gaf aan dat hij zich best kan voorstellen dat hij ooit een boek zou schrijven over de daders. "Ik zal dan tenminste beter over hen schrijven dan de journalisten, die hen als demonen afschilderen", zegt hij.

In datzelfde interview verklaart de auteur ook dat een samenleving zonder religie volgens hem niet kan overleven. "Elke keer als ik naar een begrafenis ga, dan voel ik dat het atheïsme in onze samenleving ondraaglijk is geworden."

Houellebecq was maandag in de Duitse stad Keulen om zijn nieuwe roman "Soumission" (Onderwerping) voor te stellen. Het was het eerste publieke optreden van de schrijver sinds de aanslagen in Parijs, die aan zeventien mensen het leven hebben gekost.

In het boek "Soumission" beschrijft Houellebecq hoe onverschilligheid en desinteresse van de burgers extreemrechts en islamisme in de kaart speelt. (Belga/TE)

Onze partners