Hosni Moebarak veroordeeld tot drie jaar cel

21/05/14 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:35

Hosni Moebarak (86), de ex-president van Egypte, is veroordeeld tot drie jaar gevangenis omwille van corruptie en verduistering. Zijn twee zonen kregen vier jaar cel om dezelfde redenen. Moebarak riskeert ook de doodstraf in een ander proces dat tegen hem loopt.

Hosni Moebarak veroordeeld tot drie jaar cel

De voormalige Egyptische president Hosni Moebarak werd veroordeeld tot drie jaar cel en riskeert in een ander proces tegen hem de doodstraf. © Reuters

De oud-president van Egypte, Hosni Moebarak, heeft een driejarige celstraf gekregen omdat hij zich schuldig maakte aan corruptie en verduistering van overheidsgeld.

Alaa en Gamal, de zonen van Mubarak, moeten eveneens vier jaar naar de gevangenis omdat ze ervan beschuldigd werden samen met hun vader 13,5 miljoen euro uit de staatskas in eigen zak te hebben gestoken voor de renovaties van hun privéwoningen, een bedrag dat ze aan de staat moeten terugbetalen.

Mogelijke doodstraf

Moebarak staat ook terecht omwille van zijn acties in 2011. Toen werd hij door een volksopstand afgezet en zou hij meer dan 800 demonstranten hebben laten doden. Daarvoor riskeert hij nu de doodstraf.

Moebarak werd in 1981 president en heerste jarenlang als een dictator over Egypte. Hij werd vier keer herkozen maar enkel tijdens de verkiezingen van 2005 was er sprake van tegenkandidaten.

In 2011 vond een stortvloed aan protest plaats op het bekende Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar demonstranten eisten dat Moebarak zou aftreden. Honderden mensen stierven en duizenden werden gearresteerd. De ex-president gooide uiteindelijk de handdoek in de ring en maakte bekend dat hij niet zou deelnemen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het protest van de bevolking bleef echter aanhouden waarop Moebarak nogmaals zijn aftreden bevestigde en de macht in handen gaf van het leger. Nu moet hij voor zijn daden naar de gevangenis en riskeert hij de doodstraf. (KVW)

Lees meer over:

Onze partners