Hopeloze zoektocht naar verdwenen Boeing wordt nog eens verstoord door cycloon Jack

21/04/14 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

Terwijl een onderwater drone na dagenlang zoeken nog geen enkel spoor van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines heeft gevonden, dreigt de zoektocht verstoord te worden door een cycloon

Hopeloze zoektocht naar verdwenen Boeing wordt nog eens verstoord door cycloon Jack

Zoektocht naar verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines © REUTERS

Eerst het goede nieuws: de speurders zijn erin geslaagd het zoekgebied te verkleinen tot 10 vierkante kilometer op zo'n 2.000 kilometer voor de kust van Perth in Australië. Het gaat nog altijd om één van de meest afgelegen gebieden in de wereld waar de oceaan tot 10.000 meter diep is. Zowel de Australische als de Maleisische regering zeggen dat ze op basis van pings van de zwarte doos het relatief kleine zoekgebied hebben kunnen afbakenen. Het gaat op dit ogenblik om de meest geloofwaardige zoekpiste.

De zwarte doos heeft intussen al twee weken geen pings meer uitgestuurd. De batterij van het toestel is zo goed als zeker plat.

De onderwater drone Bluefin-21 heeft er intussen al 9 missies opzitten, zo meldt Reuters. Het toestel zoekt in wateren die nooit eerder in kaart gebracht zijn. De drone kan niet dieper dan 4.500 meter in een oceaan die 10.000 meter diep is waarbij het vliegtuig zo goed als zeker verdwenen is in een diepe laag modder op de bodem. De drone heeft tot op vandaag geen enkel spoor gevonden van het vliegtuig.

En dan het slechte nieuws: de tropische cycloon Jack is onderweg naar het zoekgebied. Dat zal de zoekactiviteiten mogelijk ernstig hinderen. De speurders ondervinden nu al grote hinder van hevige regens, felle winden en stormweer. Met een cycloon in aantocht moeten de activiteiten mogelijk worden opgeschort.

Afgelopen zaterdag zei de Australische coördinator van de zoektocht Air Chief Marshal Angus Houston nog dat het een week zou duren om het afgebakende gebied helemaal te doorzoeken.

Hij zei op 14 april dat de zoektocht naar wrakstukken met vliegtuigen en schepen niet langer langer dan drie dagen zou duren. Die activiteiten zijn nu nog bezig.

Nu de tijd dringt en er niet het minste spoor van het vliegtuig gevonden is, zullen de speurders met iets nieuws moeten komen. Vraag is of er nog een alternatief is voor de definitieve stopzetting van de zoekwerken. Dat toont nog maar eens aan hoe hopeloos de zoektocht naar de verdwenen Boeing met 239 inzittenden geworden is.

Volgens de Maleisische autoriteiten bevindt het onderzoek zich in een erg kritieke fase. De regering roept de bevolking op om te bidden voor succes.

Lees meer over:

Onze partners