Hoopgevende signalen in zoektocht naar oplossing voor Syrië

03/11/15 om 20:13 - Bijgewerkt om 20:13

Rusland zegt dat het er niet op staat dat president Bashar al-Assad aan de macht blijft in Syrië. VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura ziet intussen van 'een nieuwe dynamiek om tot een oplossing voor het conflict te komen'.

Hoopgevende signalen in zoektocht naar oplossing voor Syrië

Staffan de Mistura © Belga Image

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, zei aan radiozender Echo Moskvy dat het aan het Syrische volk is om over het lot van president Bashar al-Assad te beslissen.

Geen principekwestie

Op de vraag of Assad in het zadel houden een principekwestie is voor Rusland, antwoordde ze ontkennend. 'Absoluut niet. Dat hebben wij nooit gezegd. Volgens Zacharova is het standpunt van Moskou niet veranderd.

De uitspraak is opvallend omdat de Russen als een van de belangrijkste bondgenoten van het Assadregime worden beschouwd. Sinds september voert Rusland ook luchtaanvallen uit in Syrië om Assad te steunen.

Assad en Poetin

Assad en Poetin © Belga Image

Onlangs deed de Duitse onderzoeksjournalist Hubert Seipel, die jarenlang het spoor van Vladimir Poetin mocht volgen en een indringende biografie over de Russische president schreef, gelijkaardige uitspraken in een interview met Der Spiegel. 'Al in november 2012 heeft Poetin duidelijk tegen mij gezegd: "Ik ben niet gebonden aan de persoon van Assad,' dixit Seipel.

Ontmoeting

Er komt mogelijk volgende week in Moskou een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en van het regime van Assad. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov laten verstaan, meldt het Russische nieuwsagentschap Tass.

Voor de Verenigde Staten, die in Syrië tegen de Islamitische Staat strijden, kan Assad geen rol spelen in de politieke toekomst van Syrië.

'Nieuwe dynamiek'

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, ziet intussen 'een nieuwe dynamiek om tot een oplossing voor het conflict in Syrië te komen'. Hij zei dat na afloop van een gesprek met Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De Mistura is bezig aan een rondreis in een poging om de dialoog tussen alle betrokken in het Syrië-conflict aan te moedigen. Woensdag trekt hij naar Rusland voor een onderhoud met buitenlandminister Sergej Lavrov.

Vorige week zaten verschillende wereldmachten - waaronder Assads bondgenoot Iran voor het eerst - in Wenen rond de tafel over het conflict. De Mistura: 'Dat zowel Rusland als de VS aan tafel zitten, maakt de zoektocht naar een oplossing makkelijker. Maar het is zeker ook belangrijk om Iran en Saudi-Arabië in één ruimte te krijgen'.

De Mistura noemt België in dat onderhandelingsproces een 'kleine maar heel belangrijke partner'. (KVDA)

Onze partners