Hoogste Syrische diplomaat VK neemt ontslag

30/07/12 om 16:28 - Bijgewerkt om 16:28

De hoogste Syrische diplomaat in het Verenigd Koninkrijk neemt ontslag vanwege het aanhoudende geweld in zijn land.

Hoogste Syrische diplomaat VK neemt ontslag

© AFP

Khaled al-Ayoubi liet het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat hij zich terugtrekt uit zijn functie in de Syrische ambassade in Londen. Hij was de hoogste Syrische diplomaat in de ambassade. De diplomaat heeft de Britse autoriteiten ingelicht dat hij niet langer bereid is de Syrische regering van Bashar al-Assad te steunen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Londen. Al-Ajubi is pas sinds mei zaakgelastigde. Zijn voorganger en het ambassadepersoneel waren eerder het land al uitgewezen.

Buitenlandse Zaken: 'Nieuwe slag in gezicht Assad'

"Ayoubi heeft ons verteld dat hij niet langer een regime wil ondersteunen dat zo gewelddadig en repressief optreedt tegen zijn eigen volk", staat de lezen in een communiqué van het ministerie.

"Zijn vertrek is een nieuwe slag in het gezicht van het regime-Assad. Het toont de afkeer aan van Syriërs uit alle lagen van de bevolking. In het land zelf en erbuiten." De stap van al-Ajubi toont de "ommekeer en de vertwijfeling" van de Syriërs. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riep andere Syrische diplomaten over heel de wereld op hetzelfde te doen.

"Het vertrek is een bijkomend echec voor het regime van Assad", zei de regeringswoordvoerder.

Overlopen naar oppositie?

Het is nog niet zeker of Ayoubi zich nu zal inzetten voor de rebellen, zegt een woordvoerder van het ministerie. Ayoubi bevindt zich op een veilige plaats in het Verenigd Koninkrijk en houdt contact met Britse diplomaten, aldus de Britse krant The Independent. (Belga/JC/SD)

Onze partners