Hoogste crisisniveau voor kernramp Japan

12/04/11 om 07:59 - Bijgewerkt om 07:59

Japan heeft het crisisniveau van de kernramp in Fukushima verhoogd naar zeven, het hoogst mogelijke niveau, dat tot nu toe enkel voor Tsjernobyl werd voorbehouden.

Hoogste crisisniveau voor kernramp Japan

© Imageglobe

De Japanse overheid heeft de beslissing om de klassering van de ramp te verhogen naar het maximum, bekendgemaakt op televisie. De beslissing komt er niet na een nieuw incident, maar na het samenleggen van alle beschikbare data.

Het gaat nu om een ramp van niveau zeven op de INES-schaal, de internationale schaal voor het meten van de ernst van een nucleair incident. Een ramp van niveau zeven is "een zeer groot incident met verstrekkende gevolgen in een wijde omgeving."

RadioactiviteitDe kernramp van Fukushima krijgt dus dezelfde klassering als die van Tsjernobyl, de ergste nucleaire ramp in de geschiedenis. De nieuwe inschaling is het gevolg van metingen van zwaar verhoogde radioacitiviteit in de omgeving van de zwaar getroffen kerncentrale van Fukushima. Volgens het Japanse kernagentschap blijft het stralingsniveau beperkt tot 10 procent van wat in Tsjernobyl werd gemeten. De verhoging van het crisisniveau moet nog worden bevestigd door het Internationale Atoom Energie Agentschap.

Brand
In het noordoosten van Japan heeft zich vannacht rond 1 uur onze tijd opnieuw een hevige naschok voorgedaan met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij ontstond weer een brand in één van de reactoren in Fukushima. Volgens uitbater Tepco heeft het vuur geen bijkomende schade aangericht. (EE)

Onze partners