Hooggerechtshof blokkeert Obama's klimaatplan

10/02/16 om 01:46 - Bijgewerkt om 02:00

Er dreigt een nederlaag voor de Amerikaanse president Barack Obama: het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag zijn klimaatplan dat de CO2-uitstoot voor bedrijven in de VS beperkt, bevroren.

Hooggerechtshof blokkeert Obama's klimaatplan

© Reuters

Op 2 juni wordt de zaak verder behandeld.

In het "Clean Power Plan" van Obama was bepaald dat de bedrijven hun CO2-uitstoot, die aan de basis ligt van klimaatopwarming, tegen 2030 met 32 procent moeten laten dalen in vergelijking met 2005. De verplichting werd aangevochten door 27 Amerikaanse staten en verschillende ondernemingen. Vooral de Republikeinen lagen dwars en beschouwen de beslissing van het Hooggerechtshof dan ook als een belangrijke overwinning. Dat hof besliste met 5 tegen 4. De rechters zien vijf wettelijke problemen in het plan, en willen meer uitleg.

Dat het hooggerechtshof beslist tot de bevriezing laat uitschijnen dat het ook grote twijfels hebben voor de definitieve stemming.

Voor Obama zou het begraven van het plan een zware nederlaag betekenen, want de strijd tegen de klimaatopwarming was een van de prioriteiten van zijn beleid.

(Belga/RR)

Onze partners