Hoofdverdachte wordt adviseur voor tv-reeks over moord op Litvinenko

10/12/14 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Een Russisch productiehuis heeft een man die beschuldigd wordt van de moord op de Russische spion Alexander Litvinenko ingehuurd als adviseur voor een tv-reeks over de mysterieuze dood van de voormalige KGB-agent.

Hoofdverdachte wordt adviseur voor tv-reeks over moord op Litvinenko

Aleksandr Litvinenko © Reuters

De Russische 'opposant' Alexander Litvinenko stierf in 2006 in Londen na het drinken van een kop thee met radioactief polonium-210. In ballingschap in Londen was Litvinenko beginnen schrijven voor de Tsjetsjeense separatistische site Chechenpress. De twee Russische mannen die samen met Litvinenko de thee dronken, worden als hoofdverdachten beschouwd. Een van hen, de Russische geheim agent Andrej Loegovoj, is door Groot-Brittannië ook aangeklaagd.

Moskou weigert Loegovoj echter uit te leveren. Hij ontkent alle beschuldigingen en is bovendien verkozen als parlementslid in het Russische parlement.

Loegovoj mag nu zijn herinneringen aan zijn ontmoeting met Litvinenko met televisiekijkend Rusland delen en zal de acteurs en de regisseur van de minireeks adviseren. De hoofdverdachte droeg ook zijn steentje bij aan het scenario, aldus productiehuis Central Partnership.

Waarheidsgetrouw

Naar eigen zeggen werd Lugovoi ook door buitenlandse bedrijven gecontacteerd, maar die vertrouwde hij niet. 'Ik heb ze bewust allemaal afgewezen omdat geen enkele van hen in staat was om dit Russische verhaal waarheidsgetrouw te vertellen vanwege een verschil in mentaliteit'.

Deze zomer besliste Groot-Brittannië een 'openbaar onderzoek' te openen naar de dood van Litvinenko. Een jaar geleden weigerde de Britse regering dat. Downing Street verwees toen naar het staatsgeheim: een omstandig onderzoek zou het immers nodig gemaakt hebben, geheime documenten te openbaren. Dat zou volgens toenmalig minister van Buitenlandse Zaken William Hague de 'nationale veiligheid' in gevaar brengen.

Litvinenko was een voormalig agent van de FSB (de Russische opvolger van de KGB), die de kant van de in Londen talrijk aanwezige 'Kremlin-critici' had gekozen.

Onze partners